DIY: de babbelkous

handpop van kousen, babbelkous, knutselen met sokken,

Weessokken

Kennen jullie het fenomeen ‘weessokken’? Weessokken is een ludieke benaming voor sokken (of kousen) die een eenzaam bestaan leiden, en smachtend in de lade liggen te wachten tot hun zielsverwant eindelijk weer opduikt. Ik denk dat de meeste mensen wel één of meerdere weessokken in hun kast hebben liggen.

Hoe het komt dat zoveel sokken of kousen op mysterieuze wijze hun partner verliezen is voor mij nog steeds een raadsel. Als je het weet mag je het zeggen…

Maar wat doen we met die eenzame harten? Wachten tot hun partner weer opduikt? Ik ben al lang aan het wachten hoor, maar de lade ligt nog steeds vol met deze eenlingen. Weggooien dan maar? Dat vind ik ook een beetje zonde, en harteloos!

Waarom geven we ze geen nieuwe bestemming? Dan hebben deze ongelukkige zielen tenminste terug een doel in hun leven, een reden van bestaan.

Handpoppen maken met kousen

Toen mijn jongste zoontje vorige week van school kwam zei hij dat hij graag wou knutselen. Als hij zoiets zegt breekt bij mij al lichtelijk het angstzweet uit en begin ik nog net niet te hyperventileren 😉 Jullie hebben vast al begrepen dat ik hiermee bedoel dat ik helemaal niet zo goed ben in knutselen. Ik zal niet zeggen dat ik twee linkerhanden heb, maar toch…

Maar als de zoon wil knutselen wil ik hem dat uiteraard niet ontzeggen. Alleen al om er voor te zorgen dat ik niet met een schuldgevoel opgezadeld raak. Gelukkig wist het mannetje heel goed wat hij wilde . We zouden ‘babbelkousen’ gaan maken: handpoppen gemaakt van kousen of sokken. Ik had daar eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Zoonlief beweerde dat hij het helemaal zelf had verzonnen, maar ik heb een klein vermoeden dat hij het op school heeft gezien. Het blijven mannen hé!

Het is helemaal niet moeilijk om babbelkousen te maken, en je hebt maar een minimum aan knutselmateriaal nodig. Geloof me, als ik het kan, kan jij het ook! Een ander voordeel is dat je kind heel veel zelf kan doen bij dit knutselproject. Alleen het lijmen met een lijmpistool zou ik niet aan (kleine) kinderen overlaten.

babbelkous, handpop, knutselen met kousen,

Stap voor stap

Wat heb je nodig:
 • Kousen of sokken
 • vilt of restjes stof
 • kleefoogjes, nep-edelsteentjes, knoopjes…
 • eventueel een textielstift
 • schaar
 • lijmpistool
Hoe maak je het:
 • Kies een thema samen met je kind. Wat wil je maken? Een boef, een koningin, een kind, een koning, een ridder,… Laat je fantasie de vrije loop! Een scenario verzinnen voor het poppenspel dat je gaat kunnen spelen met de handpoppen is een deel van de fun.
 • Als je weet welke personages je wilt maken kan je beginnen met oogjes, mondjes, haar, kroontjes, petjes,… uit vilt (of stof) te knippen. Je kan natuurlijk ook met van die kant en klare oogjes of knoopjes werken. Wij gebruikten bijvoorbeeld met  nep-edelsteentjes.  Accessoires als speldjes kunnen eveneens van pas komen. Kijk gewoon wat je in huis hebt…
 • Kleef de oogjes, de mond, het kroontje… op de kousen met een lijmpistool.
 • Klaar is kees! Het handpoppenspel kan beginnen.

Veel plezier!

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

8 gedachten over “DIY: de babbelkous”

  1. Dank je! Wat is je geheim als je er geen last van hebt? Hier heb ik echt heel veel weessokken in de lade liggen. Vooral van de kinderen. Ik koop tegenwoordig veel dezelfde sokken, dan is het niet erg als er eentje kwijt gaat.

 1. Oooh wat leuk! Ik ken dit nog van heeel vroeger, wij kochten er dan wel speciaal sokken voor want, mijn moeder raakte echt nooit 1 sok kwijt!!! Hoe ze dat deed en nog steeds doet is mij een raadsel, want ik ben dus altijd sokken kwijt… Goed idee dus, gaan we zeker is mee aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge