5 huishoudweetjes die iedereen zou moeten kennen

Ik ga niet de pretentie hebben te zeggen dat mijn huishouden helemaal op rolletjes loopt -zeker niet nu ik weer gestart ben met bloggen én ik bloggen veel te leuker blijk te vinden dan het huishouden haha-  maar sommige dingen zijn gewoon handig om te weten. Wellicht staan er een paar puntjes tussen die jullie allang wisten (dan zijn jullie slimmer dan ik), maar lees gewoon verder zou ik zeggen, en wie weet leer je nog iets bij.

5 huishoudweetjes

 1. Is poetsen met bleekwater hygiënischer dan poetsen met een milder (en milieuvriendelijker) reinigingsmiddel?

Chloor, bleekwater of javel (zoals we dat in België noemen) is eigenlijk een ontsmettingsmiddel. Het doodt wel bacteriën, maar het is niet echt een schoonmaakmiddel. Als je de badkamer poetst met chloor zal het de vlekken bleken, maar dat wil nog niet zeggen dat je het vuil ook effectief hebt verwijderd. Daarvoor zal je toch echt moeten schrobben en naspoelen met water.

Chloor heeft ook een indringende sterke geur die niet bepaald gezond is om in te ademen. Wanneer je chloor mengt met andere producten (vooral zuren) ontstaat er trouwens een gevaarlijke cocktail. Ga dus niet zelf experimenteren met bleekwater door er bijvoorbeeld wat schoonmaakazijn bij te voegen. Geen strak plan, want je zal bedwelmd worden door de giftige dampen!!

Waarom poetsen sommige mensen dan zo graag met bleekwater? Omdat het nog iets is dat we kennen uit grootmoeders tijd (maar zelfs grootmoeder had niet altijd gelijk).

Niet poetsen met chloor dus, het is bovendien ook erg schadelijk voor het milieu.

2. Moeten eieren in de koelkast bewaard worden of gewoon op kamertemperatuur?

Ja, eieren kan je het best in de koelkast bewaren. Eieren kunnen niet zo goed tegen temperatuurschommelingen. Bovendien kunnen veel bacteriën (zoals salmonella) niet groeien bij een temperatuur onder de 4 °C (de ideale temperatuur in de koelkast). In de winkel zouden eieren bovendien ook beter in de koelkast bewaard worden.

Let er steeds op dat je erg verse eieren gebruikt wanneer je ze rauw of half rauw gebruikt in een gerecht. Denk hierbij aan mayonaise, tiramisu of een zacht gekookt eitje.

3. En wat met tomaten?

Ik ging er altijd vanuit dat je tomaten het beste in de koelkast bewaard, maar dit blijkt een grote misvatting te zijn! Tomaten verliezen al hun smaakt in de koelkast en gaan er zelfs sneller rotten.

Het was me inderdaad al opgevallen dat tomaten snel zwarte schimmelvlekjes krijgen in de koelkast en vaak smaken ze inderdaad naar niets. We kunnen tomaten beter bewaren op een koele donkere plaats (zoals aardappelen). Een kelder of een koele berging is hiervoor ideaal. Leg wel geen bananen, appels of peren vlak naast de tomaten want dan worden ze sneller slecht.

4. Wat is die vieze grijze drab in de rubbers van de wasmachine?

Bron foto: Pixabay

Hebben jullie al eens gekeken in de randen van de rubbers in de wasmachine? Ik wel, en ik schrok! Bah, moet daar mijn was weer schoon uitkomen? Die grijze vieze drab is vetluis. Het is geen echte luis (gelukkig), maar daarom niet minder vies. Vetluis is een mengeling van huidschilfers, lichaamsvetten en haren, waarin bacteriën welig kunnen tieren als er gewassen wordt op minder dan 40°C. Het veroorzaakt vlekken en een nare geur op je was.

Tegenwoordig wassen we op steeds lagere temperaturen en daar is niets mis mee. De moderne wasmiddelen hebben de kracht om onze was ook op 30 of 40°C schoon te krijgen. Ikzelf was al vrij lang op lage temperatuur, omdat het heel wat kosten bespaard en uiteraard beter is voor het milieu. Ik wist niet dat je af en toe ook eens een machine op 90°C moet laten draaien om het probleem van de vetluis voor te zijn. Ik waste enkel mijn handdoeken, beddengoed en ondergoed op 60°C.

Gelukkig kan je vetluis vrij eenvoudig verwijderen (en voorkomen). Ik maakte alle randen in de wasmachine met een doekje schoon. Dit is een vies werkje maar het moet gebeuren als je het zo ver hebt laten komen 🙁 Daarna draaide ik een lege machine op 90°C (met de functie extra spoelen ingeschakeld) met 2 kopjes soda. Dit herhaalde ik maar dan met een flinke scheut schoonmaakazijn in de machine. Overdrijf niet met azijn want het kan je wasmachine beschadigen. Eén maal om het halfjaar deze procedure gebruiken kan geen kwaad voor je machine.

Om voortaan vetluis te voorkomen (of te beperken) draai in nu één maal per maand een was op 90°C.

5. Hoe kan je vlotter strijken?

Dit laatste weetje vind ik het beste persoonlijk. Sommige mensen hebben echt een pesthekel aan strijken. Ik ken er zelfs die beweren nooit te strijken, en toch lopen ze niet met gekreukte kleren rond. Ongetwijfeld hebben zij een geheim (dat ik nog niet ken).

Ik ken geen wondermiddel om de strijk vanzelf te laten gaan, maar ik heb wel een goede tip om het een pak aangenamer te maken. Het is heel simpel: zet je strijkplank voor de TV, kies een leuke serie uit op Netflix en strijken maar! Ik kijk er zelfs naar uit om te strijken tegenwoordig 😉

 

Zo, dat waren mijn huishoudweetjes. Ken jij nog interessante huishoudfeitjes? Laat het me weten in de reacties.

Groetjes,

Mama BlaBla

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

6 gedachten over “5 huishoudweetjes die iedereen zou moeten kennen”

  1. In de plaats van tv te kijken, luisterde ik naar de radio. Boven dan wel, terwijl ik streek. Er was een radioprogramma ” voor wie niet kijken wil” Ik noemde mijn strijksessie boven dan ook “voor wie nog strijken wil”
    MiekeR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge