Hoeveel alcohol drink jij per week?

Bron foto: Pixabay

Ben ik een zuipschuit? Neen. Ben ik vies van af en toe een glaasje? Ook neen.

Nieuwe richtlijn

In België is er sinds kort een nieuwe richtlijn als het gaat over alcoholgebruik. Men zou maximum nog 10 glazen alcohol per week mogen consumeren om zijn gezondheid niet in gevaar te brengen. Dit aantal is hetzelfde voor mannen en vrouwen. De vorige richtlijn was veel minder streng: maximum 21 glazen per week voor mannen, en 14 glazen voor vrouwen (wel niet in één keer achter elkaar te nuttigen natuurlijk, voor alle duidelijkheid).

Veel mensen reageerden negatief op deze nieuwe richtlijn. ‘We mogen niets meer tegenwoordig’ of ‘alles is ongezond, ook ademen’ werd veel opgeworpen. Het gaat hier echter om een richtlijn, niemand gaat je verbieden om 20 pinten achterover te slagen natuurlijk. Tenzij je daarna nog van plan bent om in de wagen te stappen, of lallend en zwalpend over straat te strompelen en andere mensen lastig te vallen.

De richtlijn zegt gewoon dat het niet zo verstandig is om teveel alcohol te drinken, en daar ben ik het volkomen mee eens. Een glaasje wijn is heel lekker en af en toe een frisse pint… dat zijn toch de geneugten van het leven. Maar alcohol kan ook heel veel schade aanrichten. Het probleem is dat alcohol zo ingeburgerd en aanvaard is in onze maatschappij, dat velen het mogelijke gevaar er niet van inzien.

Jongeren en alcohol

Jongeren mogen in België vanaf 16 jaar alchohol drinken, de leeftijdsgrens voor sterke drank is vastgesteld op 18 jaar. Experts opperden al vaker dat de leeftijdsgrens voor het toegelaten drinken van alcohol beter zou verhoogd worden naar 18 jaar. In feite ben ik het daarmee eens. Ik heb een zoon van zeventien en vorig jaar is hij begonnen met uitgaan. Gelukkig maakt hij het meestal niet te bont, maar een pintje hoort er vaak toch wel bij. Iedereen weet dat alcohol voor het jonge brein erg nefast is, maar waar sta je als ouder als de maatschappij zegt dat drinken vanaf zestien jaar ok is? Ik kan wel zeggen tegen mijn kinderen: ‘Jullie weten toch dat hersencelletjes niet blij zijn als je te diep in het glas kijkt hè?’ maar of ze ook gaan luisteren, dat is nog maar de vraag.

De nachtwinkel

Het is een moeilijke discussie. Alcohol is zo aanvaard in onze maatschappij en het is ook heel gewoon om te drinken als je tiener bent. Ik heb al verhalen van mijn oudste zoon gehoord over kinderen van amper veertien jaar, die naar de nachtwinkel gaan om sterke drank te kopen om ‘voor te drinken’. Ze lopen er gewoon doodleuk buiten met een fles wodka in hun handen. Op veel fuiven krijg je tegenwoordig een gekleurd bandje. Wanneer je nog geen zestien bent, krijg je een andere kleur bandje en dan weten de mensen achter de toog dat ze je geen alcohol mogen serveren. Een goed systeem natuurlijk, maar dat lossen die kinderen op door een oudere vriend naar de toog te sturen of door hun voorraad dus in de nachtwinkel te gaan inslaan. Het is schrijnend te horen dat veel van die nachtwinkels ook effectief drank verkopen aan tieners zonder na te gaan of ze wel zestien zijn (of achttien als het gaat om sterke drank). In warenhuizen wordt er naar verluid veel beter toegekeken op de leeftijd van jongeren die drank willen kopen.

Loslaten van je kinderen

Loslaten is toch één van de moeilijkste dingen van het ouderschap vind ik. Op een gegeven moment krijgen je kinderen de leeftijd waarop ze de boze grote wereld willen intrekken (lees uitgaan), en dan moet je maar hopen dat ze geen domme dingen doen of met foute vrienden optrekken. Je moet hen vertrouwen… Bij ons geldt de regel dat er pas mag worden uitgegaan vanaf zestien jaar en af en toe een pintje mag dan ook (wat mij betreft liever pas op achttien, maar ja…).

Ik hoor van veel ouders dat hun kinderen op veel jongere leeftijd al beginnen te zeuren om een stapje in de wereld te zetten. Gelukkig was dat bij mijn zoon niet het geval. Wat de dochter van dertien brengt zullen we moeten afwachten, maar gelukkig heeft ze het voorlopig nog te druk met andere dingen.

Geef zelf het goede voorbeeld

Ikzelf drink af en toe ook wel eens een glaasje wijn. Meer dan twee glaasjes drink ik nooit. Ik krijg dan steevast hoofdpijn en word in het midden van de nacht wakker omdat ik me slecht voel. Mijn lichaam geeft hiermee aan: twee is genoeg!

Drinken en rijden is iets wat ik nooit heb gedaan wat ik ook nooit zal doen. Als ik weet dat ik nog met de wagen moet rijden zal ik zelfs niet één glaasje drinken. Ik weet dat het mag, maar toch voel ik dat mijn concentratie minder is als ik gedronken heb (zelfs bij maar één glaasje). Ik kom zeker niet aan de 10 toegelaten consumpties alcohol per week, het zal eerder 4 zijn denk ik.

Alcohol is in ons huis geen taboe, af en toe een glaasje mag best. Maar geen grote hoeveelheden en niet als je nog moet rijden. Ik denk dat het heel belangrijk is als ouder om hierin het goede voorbeeld te geven.

Alcohol en reclame

Alcohol wordt vaak verheerlijkt in onze maatschappij. Kijk maar eens naar al die reclames voor alcohol. Je kan geen tijdschrift openslaan zonder ze tegen te komen. En allemaal hangen ze een bepaald beeld op van alcohol: je hoort erbij met een glaasje, alcohol drinken is cool, alcohol maakt het leven gezellig,…

Ik vind het hypocriet van de overheid dat men zo streng is voor reclame als het over sigaretten gaat, maar alcohol mag schaamteloos verheerlijkt worden. Voor mij mogen hier ook dringend meer regels rond komen.

Wat vinden jullie?

 

 

 • Bron foto: Pixabay

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

15 gedachten over “Hoeveel alcohol drink jij per week?”

 1. Wij zijn ook geen drinkers. Manlief is altijd bob aangezien ik geen rijbewijs heb. De voorbije feestdagen heb ik 4 glaasjes gedronken denk ik als het zoveel was. De volgende keer zal misschien zijn met de communie van mijn Petekind inderdaad . En dan zal het duren tot de feestdagen terug.
  Roken doen we beiden niet. De regels kunnen niet streng genoeg zijn.

 2. Je hebt helemaal gelijk! Ik zag een tijdje geleden aflevering van Thuis waarin een personage alcohol drinken aanmoedigde. Daar krijg ik dus echt de kriebels van hé. Ik drink zelf totaal niet en ik heb ook niets tegen mensen die drinken. Ik vind het alleen jammer dat het er zo ingebakken zit. Alsof je een buitenaards wezen bent als je niet drinkt. Krijg je allerlei stomme opmerkingen van mensen dat je saai bent enz. Maar goed, mij niet gelaten 🙂 Wat je zegt over alcohol en sigaretten vind ik ook. Zo raar. Eigenlijk is het gewoon ook een soort van drug hé. Een sociaal aanvaardde drug. Ben wel blij dat roken tegenwoordig niet meer hip is. Nu alcohol nog en we gaan de goeie kant uit 😀
  Irene onlangs geplaatst…Duizend vragen aan jezelf • Deel 19My Profile

 3. Ik drink geen druppel. Vind het niet lekker en kan er ook niet goed tegen. Mijn man drinkt ook zelden. Ik koop in de zo er alleen af en toe alcoholvrij bier. De flessen wijn die hij vanwege zijn werk krijgt, geeft ie altijd weg.

 4. Wij drinken bij het avondeten een glaasje wijn en als we op eens op zaterdag- of zondagmiddag bij mijn schoonmoeder langs gaan drinken we er een of twee. Een gewone doordeweekse week geeft gemiddeld 5-6 glaasjes. Valt mee toch! En als ik mijn zoon nog met de auto moet halen van voetballen en wij gaan al eerder eten dan drink ik geen wijn bij het eten.
  Jojo onlangs geplaatst…LoslatenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge