Doe jij mee aan Tournée Minérale?

Vandaag start de actie ‘Tournée Minérale‘. Het is een initiatief van de DrugLijn en de Stichting tegen Kanker. Met de actie willen deze organisaties ons alcoholgebruik wat meer onder de aandacht brengen.

De deelnemers aan de actie engageren zich om heel de maand februari geen druppel alcohol te drinken. Alcohol wordt in onze maatschappij veel te veel als iets vanzelfsprekends gezien, en als je niet of amper drinkt bekijkt men je vaak wat meewarig.  Ik schreef onlangs al een blogbericht over mijn eigen alcoholgebruik en hoe ik tegenover alcohol sta. Je kan het hier nalezen als je het gemist hebt.

Ik ga de uitdaging aan

Ik heb me net ingeschreven voor Tournée Minérale en ik zal dus proberen om één maand lang geen druppel alcohol te drinken. Ik denk niet dat het me heel moeilijk gaat vallen, aangezien ik sowieso maar weinig alcohol drink. Toch wil ik de uitdaging aangaan en meedoen omdat ik het zo’n mooi initiatief vind.

Alcohol is helemaal niet zo onschuldig als velen denken. Wanneer je met mate drinkt is er niet echt een probleem natuurlijk. Jammer genoeg   ontaardt voor sommige mensen dat matig drinken op een gegeven moment toch in problematisch drinken. Wat dat voor miserie  met zich meebrengt hoef ik jullie vast niet uit te leggen. Iedereen kent in zijn omgeving waarschijnlijk wel een alcoholverslaafde.

De zatte buurman

Enkele jaren geleden woonde er hier in de buurt iemand – en néén ik woon niet in een marginale buurt- die overduidelijk een alcoholprobleem had. Hij werkte niet en kwam niet zo vaak buiten, maar als hij buitenkwam was het om naar een café enkele kilometers verderop te wandelen. (Godzijdank reed hij niet met de auto.) Tegen de avond kwam hij terug naar huis. Hij kon dan amper nog stappen en strompelde tot zijn deur waar hij probeerde de sleutel in het sleutelgat te krijgen. Het was intriest om te zien. Op een gegeven moment is deze man verhuisd, want het huis waar hij samen met zijn moeder woonde, werd verkocht. Het laatste wat ik van hem gehoord heb is dat hij overleden is.

Gelukkig loopt het bij de meeste mensen niet zo’n vaart, maar je zit sneller aan een – slechte- gewoonte vast dan je denkt. Wanneer je elke avond voor het slapengaan bijvoorbeeld een glaasje witte wijn drinkt, wordt dat heel snel een gewoonte. Op de duur denk je dan dat je niet meer gaat kunnen slapen als je dat glaasje niet gedronken hebt. Bovendien levert het veel extra calorieën (en extra gewicht) op. Ik denk dat het sowieso beter is om elke week minstens een paar dagen niet te drinken. Je lever zal blij zijn met deze rustdagen!

We mogen ook niet vergeten dat alcohol in principe een toxische stof is. Kleine hoeveelheden kan onze lever wel aan, maar zelfs matig alcohol gebruik verhoogd je kansen op bepaalde ziektes.

De voordelen van meedoen aan Tournée minérale

Ik ben dus helemaal overtuigd van het nut van Tournée Minérale. Na deze maand zonder alcohol zal trouwens je huid er beter uitzien, slaap je beter en heb je meer energie. Last van een kater zal je in februari uiteraard ook niet hebben als je meedoet 😉 Verder zal je door de uitgespaarde calorieën gewicht verliezen en natuurlijk zal je portemonnee er wel bij varen.

Dat zijn de effecten die zo’n alcohol detox heeft op korte termijn. Wanneer je na deze actie minder gaat drinken dan daarvoor is dat mooi meegenomen, en dan profiteer je ook van heel veel voordelen op lange termijn. Je gezondheid zal er het meeste baat bij hebben.

Ik schreef me daarnet in op de site. Op dat moment waren er al 106 000 mensen ingeschreven. Doe jij ook mee?

Inschrijven kan je via deze link: Tournée Minérale

 

 • Dit bericht schreef ik omdat ik Tournée Minérale een heel goed initiatief   vind, het is geen gesponsord bericht.
 • Bron foto: Pixabay
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

6 gedachten over “Doe jij mee aan Tournée Minérale?”

 1. Ik drink niet tot nauwelijks. Afgelopen kerst een glas wijn.
  En daarvoor was t op vakantie in augustus.
  Ik betwijfel of een maand drinken echt effect heeft op beter slapen.
  Mensen die regelmatig drinken en nu meedoen zullen juist slechter slapen ;-). En mensen die toch al niets tot weinig drinken merken het verschil waarschijnlijk niet 😉

  1. Echt een groot verschil zal het inderdaad waarschijnlijk niet maken. Ik merk bij mezelf wel dat als ik ’s avonds twee glaasjes alcohol heb gedronken, ik steevast ’s nachts wakker word rond een uur of drie. Ik raak dan meestal ook niet meer in slaap daarna. Om die reden drink ik heel weinig.

 2. Laatst zag ik een programma op de (Nederlandse) televisie waarbij matige drinkers (hooguit 1 à anderhalf glas per dag) een maand lang geen alcohol dronken. Van te voren en na afloop werd bloed geprikt. En wat blijkt: er was wel degelijk effect! Cholesterol lager, leverwaardes beter, minder buikvet, gewichtsverlies. Volgens de gezondheidsraad is het het beste als je NUL alcohol consumeert, niet tijdelijk maar altijd! En voor degenen die dit te gortig vinden wordt aangeraden om een maand per jaar helemaal geen alcohol te nuttigen.
  Inge onlangs geplaatst…over (glutenvrij) bier in/uit OostenrijkMy Profile

  1. Ja, ik hoorde dat ook onlangs. Het was in België ook in de media. Alcohol schijnt schadelijker te zijn dan vroeger altijd aannam. De gunstige gezondheidseffecten van een dagelijks glaasje rode wijn zouden ook ter discussie staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge