Je weet dat je een puber in huis hebt als…

Tussen mijn kinderen is er een behoorlijk leeftijdsverschil. Ze zijn 17 (zoon), 13 (dochter) en 6 (zoon). Veel mensen denken dat we een nieuw samengesteld gezin zijn (omdat we nog een relatief jong kind hebben, terwijl de twee oudsten al pubers zijn). Dat zijn we dus niet, maar blijkbaar vinden sommige mensen het toch een beetje bijzonder… Het is natuurlijk ook wel een beetje apart als de jongste net leert lezen, terwijl de oudste aan het oefenen is om zijn rijbewijs te halen.

De meeste van mijn vriendinnen hebben kinderen die al in het middelbaar zitten. Ze hebben dus een stuk van hun ‘vrijheid’ terug: grote kinderen moeten immers niet naar de opvang en je hoeft er geen babysit voor te zoeken. Qua verzorging ben je ook geen tijd meer aan hun kwijt, dat doen ze zelf wel. Als ouder mag je al blij zijn als je de badkamer nog binnen mag als ze hun tanden aan het poetsen zijn.

Sommige mama’s gaan gezellig shoppen met hun puberdochters of maken zelfs een reisje samen. Shoppen met mijn dochter van dertien doe ik zelden, er moet dan immers ook nog een kleintje mee en die vindt niks aan winkelen. Het vinden van activiteiten die voor alle kinderen interessant zijn vind ik moeilijk en ook vakanties plannen is niet evident…

Het leeftijdsverschil tussen mijn kinderen heeft dus best wel wat nadelen, maar ook veel voordelen.  Ik schrijf er zeker nog een blogberichtje over in de toekomst, maar vandaag wil ik het vooral over mijn pubers hebben.

Ik maakte een lijstje met gedrag dat specifiek voor pubers is… misschien herkennen jullie het wel (van vroeger bij jezelf of van bij je eigen kinderen). Laat het me zeker weten in de reacties.

Je weet dat je een puber in huis hebt als…

 • Je meer dan ooit tevoren wordt tegengesproken.
 • Je ’s morgens niet meer de badkamer binnen geraakt, en je dus bijgevolg je dag moet beginnen met warrig haar en zonder make up.
 • Het woord ‘varkensstal’ spontaan bij je opkomt als je de kamer van je puber binnenwandelt.
 • Je meer flesjes deodorant in de badkamer vindt dan je zelf ooit kunt opgebruiken. Geen mens kan die hoeveelheid trouwens ooit opgebruiken, maar pubers slagen hier blijkbaar wel in.
 • Je geen kleren (zelfs al vind je ze nog zo mooi) meer mag meenemen voor je kind als je gaat winkelen. Pubers willen zelf kiezen en zullen nooit dragen wat jij voor hen uitkiest!
 • Er begrippen om je oren vliegen als: ‘da boeit ni’, ‘profielfoto keure’, of ‘ shoppe was af me u’. Tja ze hebben nu eenmaal een eigen taaltje, die pubers. Ik versta er niet veel van maar blijkbaar verstaan ze het zelf wel, aangezien ze zo spreken tegen elkaar.
 • Je het eten moeten blijven aanslepen. Vroeger kon ik rustig maar één keer per week naar de supermarkt, nu vind je me er minstens drie keer per week. Ik weet niet waar ze het blijven steken, maar pubers lijken wel altijd honger te hebben.
 • Je plots hulp moet vragen aan je kinderen omdat zij veel meer afweten van iets dan jij, zoals computers bijvoorbeeld… Hun meewarige blik neem je er maar bij.
 • Je dochter die vroeger een echt meisje-meisje was, plots enkel nog skinny jeansbroeken met gaten in wil dragen. Zucht…

 • Je zelf niet meer de kans krijgt om ’s avonds een leuk filmpje op Netflix te kijken omdat alle accounts bezet zijn.
 • Je niet meer de held bent van je kind. Zeg maar definitief daaaag tegen deze periode.
 • Je stiekem heel erg geniet van hun droge humor.
 • Je beseft dat ze je toch nog heel hard nodig hebben (al zullen ze dat nooit toegeven).
 • Je versteld staat van hun eigen mening en hoe die zo erg kan verschillen met die van jou.
 • Je ze nog altijd onmetelijk graag ziet, ook al zou je ze bij momenten achter het behang willen plakken.

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

17 gedachten over “Je weet dat je een puber in huis hebt als…”

 1. Haha grappig. Veel dingen komen wij bekend voor, ik heb namelijk nog twee stiefdochters die hier in huis ook nogal hun sporen nalieten zo af en toe 😉 Inmiddels zijn ze bijna 22 en 20 dus het valt nu mee. Met die zoon van ons gaan we het allemaal nog meemaken… 🙂
  Jojo onlangs geplaatst…LoslatenMy Profile

  1. Eens boven de twintig is de pubertijd voorgoed over zeker? Dat hoop ik toch tenminste 😉
   Afwachten bij je zoon hoe hard hij gaat puberen… sommigen blijken er niet veel last van te hebben.

    1. Deze hoor ik soms ook als hij soms iets verteld en we geven een reactie die hem aanstaat ” meent ge het, moet ik u nu champagne geven of moet ik nu u feliciteren, champagne geven en ge verwacht nog een feestje ook zeker”

 2. Hier ook verschillende leeftijden . Ons meisje zou 13 jaar zijn, oudste zoon is er 12, middelste zoon volgende week 11 en jongste zoon 4. Toen jongste zoon nog baby was kregen we soms ook veel vervelende blikken. Oudste zoon is al de boeit niet fase voorbij, nu is het gedist zijn.

 3. oh wat herkenbaar dit!! en de uitspraken die we als ouder zijnde nog “effuh” bij leren zoals het gedist zijn 🙂
  ik kom hier ook voor het eerst na aanleiding van je comment op mijn site en ga je zeker volgen 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge