Weg ermee: alle snoep in één keer… BUITEN!!

snoep

Pfff… ik begin me stilaan terug wat beter te voelen. De afgelopen dagen was bijna heel het gezin ziek en had ik gewoon geen enkele fut meer in mijn lijf. Nu voel ik me weer een klein beetje de oude… en ik nam een besluit. EEN DRASTISCH BESLUIT. Alle vieze, vettige, zoete en ranzige troep moet buiten (eigenlijk bedoel ik: al die overheerlijke chocolade, koeken en chips)!!! Ik ben een vrouw van extremen, van het principe ‘alles of niets’! Een klein beetje snoepen… dat werkt gewoon niet voor mij.

Hoe is het zover kunnen komen?

Vroeger at ik best gezond. Heel erg gezond zelfs, dat durf ik gerust van mezelf te zeggen. Ik at weinig koolhydraten en als ik ze at dan was het vooral in de vorm van biologisch volkoren brood, havermout of quinoa. Zelfs een koekje bij de koffie hoefde niet voor mij. Ik woog toen ruim 10 kg minder dan op dit moment, en eigenlijk was ik een beetje aan het overdrijven. Ik was bijna geobsedeerd door mijn gewicht. De balans was zo doorgeslagen richting gezonde voeding dat ik niet meer kon genieten van een heerlijk stukje taart zonder me schuldig te voelen.

Tijdens mijn derde zwangerschap ben ik geleidelijk aan terug ‘ongezonder’ gaan eten. Ik at nog steeds niet écht ongezond, maar ik bezondigde me al eens aan een stuk cake of een zakje chips. Dat zou ik daarvoor nooit gedaan hebben. Na de geboorte van mijn zoontje dwaalde ik nog meer af van de gezonde voeding. Ik had wel wat anders aan mijn hoofd dan calorieën tellen, en was veel liever met mijn kids bezig dan met mijn gewicht. Je kan vast al raden dat ik nooit terug mijn gewicht van voor de zwangerschap bereikte…

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik blij ben dat ik door die zwangerschap besefte dat ik te ver was doorgeslagen in mijn obsessie voor gezonde voeding. Van eten mag (neen moet!) je genieten, en af en toe iets ‘slechts’ eten is helemaal niet erg. Het probleem is dat ik momenteel veel te ongezond eet, het andere uiterste dus. (Ik zei het al, ik ben een vrouw van extremen). De koekenkast puilt uit en elke week wordt er minstens één keer friet (wel friet uit de airfryer, dat dan weer wel) én pizza gegeten. Ik eet wel vrij veel fruit, maar aan mijn hoeveelheid groenten kom ik vaak bijlange niet.

‘Je bent toch niet echt te dik’

Veel mensen vinden vast dat ik geen reden heb tot klagen. Mijn BMI zit (momenteel) nog netjes onder de 25  -dat is dus niet het probleem- maar ik voel me gewoon niet goed in mijn vel. Ik zou toch graag zeker een kilo of 5 minder wegen. Verder is mijn lichaam niet in vorm en ik ben al buiten adem als ik een flink stel trappen op moet. Dat voelt gewoon niet fijn. Ik doe mijn gezondheid tekort door al die rotzooi te eten. Dat moet anders!

Maar hoe ga ik het aanpakken zonder mij weer volledig te verliezen in ‘overdreven’ gezonde voeding? Ik heb hier even over nagedacht en ik heb een aantal regels voor mezelf opgesteld. Pak me later aub niet op die ‘regels’. Ik ben ook maar een mens en ik weet van mezelf dat ik af en toe helemaal niet consequent ben.

Mijn regeltjes:

 • Alle snoep gaat voor de komende vier weken resoluut de deur uit. Ik moet namelijk eerst afkicken van mijn suikerverslaving (want ik heb echt een suikerverslaving, vrees ik). Ter illustratie: ik heb eens een halve doos pralines opgegeten, gewoon omdat ze zo lekker waren en voor het grijpen lagen… Al het zoet gaat dus voorlopig weg. Wat er niet is, kan ik ook niet eten (sorry kids en man, maar dit is ook beter voor jullie). Ik moet van mijn drang naar zoet af zien te geraken en daarom moet ik nu even gaan voor ‘nul-tolerantie’. Ik weet uit ervaring dat je na een aantal weken effectief niet meer verlangt naar zoet. Maar nu moeten we dus even door de zure (hahaha) appel.
 • Cola light en andere zoete light producten houden de drang naar zoet in stand en zal ik dus ook niet nuttigen.
 • Als ik toch wil snoepen in die eerste vier weken moet ik zelf iets maken en proberen het te zoeten op een natuurlijke manier (met dadels ofzo). Maar ik moet me hier zeker nog verder in verdiepen.
 • Na deze vier weken van ‘suiker-detox’ mag ik af en toe weer genieten van iets gesuikerd, maar met mate en liefst zelf gebakken. Dus zo min mogelijk ‘rotzooi’ uit de winkel.
 • Ik probeer elke dag fruit en groenten te eten. Het aandeel groenten bij de hoofdmaaltijd moet sowieso groter zijn dan het aandeel koolhydraten.
 • Eénmaal per week mag ik frietjes eten (uit de airfryer) of pizza (zelfgemaakt en rijkelijk belegd met groenten), maar niet én frietjes én pizza in dezelfde week.

(Dit zijn wel genoeg regeltjes voor mezelf vind ik, want eigenlijk houd ik helemaal niet zo van regeltjes. )

Hebben jullie nog tips voor mij?

Ik hoop op deze manier weer wat gezonder te gaan eten (en vooral véél minder te snoepen), zonder dat ik weer doorsla naar een te halsstarrige houding tegenover voeding.

Graag wou ik nog vragen of jullie tips hebben voor mij. Ik zou er heel blij mee zijn 🙂 Misschien is het ook belangrijk dat ik erbij vermeld dat ik sowieso geen vlees of kip eet, maar af en toe wel wat vis.

Alvast heel erg bedankt!! En ik beloof jullie dat ik regelmatig een update zal plaatsen 🙂

VOLG VILLA BLABLA NU OOK OP:

FACEBOOK

BLOGLOVIN

INSTAGRAM

PINTEREST

 

 

 • Bron foto: Pixabay
 • Dit artikel bevat affiliate links

 

 

 

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

9 gedachten over “Weg ermee: alle snoep in één keer… BUITEN!!”

 1. snoep heeft niemand nodig en koolhydraten ook niet zeg ik altijd maar en zo leven we hier ook, de enige tip die ik je kan geven is eet genoeg groente en eieren 🙂 en als je geen vlees eet probeer dan eens tempeh of tahoe

 2. Ik zou ook meer gaan bewegen. Elke dag minimaal 30 minuten. Dat is gezond, en bovendien word je conditie er beter van en raak je die 5 kilo makkelijker kwijt.

  Ik herken het extreme trouwens. Ik kan ook altijd alleen maar in uitersten vervallen. Daarom heb ik ook niet twee maar vijf kinderen, en loop ik zes keer per week hard in plaats van 3…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge