Recept: gezond bananenbrood met havermout

bananenbrood

Zoals ik jullie even geleden al zei ben ik een poging aan het ondernemen om gezonder te eten. Je kan het artikel dat ik hierover schreef hier nog even nalezen.

Weg met wit brood en snelle suikers!

Ik probeer de snelle suikers die je vindt in producten (ik noem het bewust geen ‘voeding’, want dat is het eigenlijk niet vind ik) als wit brood, koekjes, gebak, snoep,… zoveel mogelijk te vermijden en te vervangen door voedingsmiddelen die wél iets bijdragen tot mijn gezondheid. Heel het gezin moet hierin mee… of ze het nu willen of niet!

Mijn twee zonen aten vroeger enkel wit brood en protesteerden dan ook heel erg dat dit niet meer in huis zou komen. Ze maakten echter -wonder boven wonder- vrij snel de ‘klik’. Aangezien hun geliefde wit brood niet meer wordt gekocht, moeten ze wel bruin brood eten. Ik had het nooit verwacht, maar inmiddels vinden ze bruin brood ‘gewoon’ en vragen ze zelfs niet meer naar wit brood.

Mijn jongste zoontje, die ’s morgens steevast een witte boterham met speculaaspasta at (heel slecht, ik weet het), eet nu zelfs heel flink een kommetje havermoutpap met appeltjes, kaneel en tarwezemelen (zonder extra zoetstoffen).

Hoe heb ik mijn zoontje zo ver gekregen?

Zoals zoveel kinderen houdt mijn zoontje (6 jaar) er erg van om filmpjes te kijken op Youtube. Ik zocht dus leuke filmpjes (aangepast aan zijn leeftijd) over gezonde voeding, en die bekeken we samen. Het miste zijn effect niet! Hij was meteen gemotiveerd om gezonder te gaan eten. Waar Youtube al niet goed voor is 😉

Enkele weken geleden had hij bovendien erg veel last van constipatie (waarschijnlijk door het wit brood dat amper vezels bevat). Nu kan ik jullie met plezier melden dat dit probleem is opgelost 🙂 Ik heb hem uitgelegd dat door gezonde voeding je darmen goed kunnen werken en ik heb de indruk dat hij het vat.

Suikerverslaving

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik het de eerste dagen best moeilijk vond om van al die lekkere koeken en snoepjes te blijven (gelukkig had ik ze allemaal de deur uitgedaan). Ik denkt dat ik toch een soort van suikerverslaving had. Het was even op mijn tanden bijten, maar nu is de drang naar zoet al een heel pak minder. Als ik het toch even moeilijk krijg, eet ik een klein handje onbewerkte en ongezouten nootjes en dan gaat het wel over.

Gezond bananenbrood

Omdat ik erg van bakken houd wou ik eens een gezond receptje proberen. Ik heb hier weinig ervaring mee, maar besloot een gezonde variant op bananenbrood te maken. Ik zocht wat receptjes op het internet en maakte er een eigen versie van (met de dingen die ik in huis had haha). Het resultaat was best geslaagd, maar eerlijk is eerlijk: ‘gewoon’ bananenbrood is net iets lekkerder. Tja, je kan niet alles hebben natuurlijk.

Ik vind het een lekker receptje om ’s morgens snel iets te eten als je weinig tijd hebt. Het vult goed en geeft je lang een verzadigd gevoel. Je kan het ongeveer drie dagen bewaren, dus da’s wel makkelijk. Voor wie het ook eens wil proberen. Hier is het receptje:

bananenbrood

Dit heb je nodig:
 • 130 g havermout (de fijn gemalen versie)
 • 100 g gemalen amandelen (amandelpoeder)
 • 1/2 zakje bakpoeder
 • 3 eetlepels tarwezemelen (dit mag je ook weglaten)
 • 4 grote rijpe bananen
 • 2 eieren
 • 7 eetlepels agave siroop (mag ook meer of minder zijn, naar gelang je eigen smaak)
 • 1 eetlepel kaneel
 • amandelschilfers (voor de afwerking)
 • (kokos)olie om de bakvorm in te vetten
Zo maak je het:
 • Verwarm de oven voor op 180 c°.
 • Voeg alle ingrediënten samen en en vermeng ze goed in de keukenmachine.
 • Vet een rechthoekige bakvorm in en stort het deeg erin.
 • Werk af met de amandelschilfers.
 • Bak het deeg gaar in ongeveer 45 minuten.
Smakelijk!

VOLG VILLA BLABLA NU OOK OP:

FACEBOOK

BLOGLOVIN

INSTAGRAM

PINTEREST

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

3 gedachten over “Recept: gezond bananenbrood met havermout”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge