Hoe gaat het intussen met het afvallen?

afvallen

Ik kan kort zijn met het antwoord op die vraag: SLECHT!

Zoals jullie weten ben ik al eventjes bezig met proberen gezond(er) te eten. Mijn doelstelling is vooral: me beter voelen én als het even kan een kilootje of vijf eraf.

Wat heb ik veranderd aan mijn levensstijl om die doelstelling te bereiken?

Ik heb om te beginnen alle snoep, koek en gebak uit mijn leven gebannen. Tot nu toe houd ik dit goed vol, wat niet wil zeggen dat ik nooit ga zondigen natuurlijk.

Verder probeer ik er zoveel mogelijk op te letten dat ik geen wit, maar bruin brood eet. Of dat ik steeds kies voor volkorenpasta en zilvervliesrijst, in plaats van voor de geraffineerde variant. Als ontbijt ga ik vaak voor een kommetje havermoutpap met appel en kaneel (zonder suiker uiteraard). Wit brood komt er hier sowieso niet meer in, buiten misschien eens een stokbrood of zo in het weekend.

Ik eet minstens twee stukken fruit per dag, maar vaak zelfs meer. Ook let ik er op dat ik een ruime portie groenten (rauwe en gekookte) binnenkrijg.

Vlees ik eet ik sowieso niet, maar twee keer per week eet ik wel een stukje vis. Standaard vleesvervangers (zoals vegetarische burgers) eet ik niet zo vaak omdat ze dikwijls erg veel vet bevatten en helemaal niet zo gezond zijn. Liever kies ik voor tofu, quorn of seitan.

Waarom valt ik dan niet af?

Ik heb even nagedacht over die vraag… Het is zelfs zo erg dat ik ben bijgekomen 🙁 Jep, een hele kilo nog wel!

Ondanks dat ik niet ben afgevallen voel ik me wel al een heel pak fitter en minder moe. Dat is wél heel fijn natuurlijk! Maar waar ga ik dan in de fout?

Mijn plan om het anders aan te pakken:

  1. Ik denk dat ik een aantal dingen een beetje over het hoofd heb gezien, omdat ik teveel gefocust was op gezonde voeding alleen. Vanaf nu ga ik proberen minder koolhydraten binnen te krijgen (want dat zijn dikmakers natuurlijk). Ik ga ze niet volledig schrappen, want ik weet op voorhand dat ik dan absoluut niet te genieten zal zijn voor mijn omgeving en voor mezelf. Gewoon een grotere portie groente bij het avondeten en een kleinere portie havermoutpap bij het ontbijt zouden moeten volstaan.
  2. Ik moet meer bewegen: vaker mijn fiets pakken (en niet lekker lui mijn auto), of flink wandelen met mijn hond.
  3. Mijn porties moeten gewoon kleiner. Ik eet meestal mijn bordje mooi leeg en als er teveel op mijn bord ligt is dat niet goed natuurlijk. Gewoon minder opscheppen dus, en zeker geen tweede portie nemen.

Deze drie maatregelen moeten volstaan voorlopig.

afvallen

Of ga ik aan de proteïne shakes?

Soms vind ik het wel verleidelijk om eens van die proteïne shakes te proberen. In mijn omgeving zijn er een aantal mensen enorm veel afgevallen door één of twee maaltijden per dag te vervangen door zo een shake. Het werkt duidelijk wel dus, maar is het ook gezond en is het gewichtsverlies blijvend? Je kan toch niet heel je leven van die shakes gaan drinken, en om duurzaam af te vallen moet je nu eenmaal je eetgewoontes aanpassen. Heeft iemand van jullie ervaring met shakes? Dan hoor ik het graag in de reacties!

Ik hoop in ieder geval dat ik er door die kleine aanpassingen in slaag om toch wat gewicht te verliezen, maar als het echt niet lukt ga ik er ook niet wakker van liggen… echt moddevet ben ik tenslotte nog lang niet 😉

 

Wat doen jullie om af te vallen of om op gewicht te blijven?

 

 

 

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

8 gedachten over “Hoe gaat het intussen met het afvallen?”

  1. je valt niet af omdat je inname van koolhydraten nog te hoog zijn 😉 en nee ga als je blieft niet aan de shakes !! is leuk voor even maar daarna bam zit het er dubbel weer aan!! gooi je koolhydraten aan de kant dus geen brood pasta en aardappels maar heel veel groente en rauwkost en vlees en vis geloof me binnen een maand ben jij een hoop kwijt en voel je je stukken beter 🙂

  2. Mijn grootste probleem is dat ik veel te snel en te vaak naar snacks (makkelijk, snel, vol suikers of vetten) graai. Dat is dus het eerste dat er uit moet als ik wil lijnen.

    Ik eet veel minder dan zeg een jaar terug, maar afvallen niet dus. Ik kom ook weer niet (meer) aan, dus dat scheelt. Misschien toch iets met leeftijd ofzo… er waren perioden in mijn leven dat het makkelijker was!

    1. Ja, ik denk dat de leeftijd er zeker mee te maken heeft. Sinds ik 40+ ben lukt het gewoon niet meer om af te vallen. Toen ik jonger was viel ik heel snel af als ik even wat minder en beter at.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge