Mijn manier om te besparen

besparen

Vroeger, toen ik nog werkte, was ik niet echt bezig met besparen. Er was uiteraard meer geld ter beschikking dan nu en we kwamen prima rond: alle rekeningen werden netjes op tijd betaald, ik kocht regelmatig nieuwe kleren en we gingen één keer per jaar op vakantie. Het was goed voor mij zo, verder dacht ik daar niet echt over na.

De tering naar de nering zetten

Toen ik op een gegeven moment niet meer werkte moest de tering naar de nering gezet worden en zag ik eindelijk het financiële ‘licht’. Ik heb me vaak afgevraagd waarom ik hier zo weinig mee bezig was toen ik nog werkte, maar het heeft geen zin om mijn kop daar suf over te piekeren. De klok kan ik sowieso niet terugdraaien. Feit blijft wel dat ik het erg jammer vind dat ik in het verleden niet meer bezig was met dingen als besparen… het is toch een gemiste kans vind ik.

Het lezen van blogs die handelen over het thema ‘besparen’ hebben me enorm geholpen om hierin mijn weg te vinden. Er is al heel veel geschreven over dit onderwerp en eerlijk gezegd heb ik hier weinig aan toe te voegen. Ik wil jullie dan ook niet vervelen met een lijst van algemene besparingstips. Wel zette ik even op een rijtje welke besparingsmaatregelen voor mij persoonlijk werken en waar ik me goed bij voel.

Néén, ik ben geen vrek!

Ik ben absoluut geen extreme gierigaard (wat heb ik een hekel aan dat soort mensen trouwens) of een doorgedreven minimalist (maar ik wil ook niet verdrinken in massa’s spullen). De leidraad is voor mij dat ik wel wil besparen en minimaliseren, maar dat ik er niet teveel last van wil ondervinden. Het moet leuk blijven voor mezelf, voor mijn gezin en voor mijn omgeving:  ik ga niet snel op het toilet zitten als de rekening moet betaald worden, doe niet aan sluikstorten om te besparen op vuilzakken, mijn vriendinnen krijgen heus nog wel een leuk cadeautje voor hun verjaardag en ik trek de wc na elk plasje echt wel door. Voor extreme besparingstips ben je bij mij dus op het verkeerde adres… Wel geef ik jullie een lijstje met kleine tips die echt wel het verschil maken, geloof me!

Mijn besparingstips:

Huishouden:
 • Ik gebruik zo weinig mogelijk mijn wasdroger. Als het even kan droog ik de was op een rekje bij de verwarmingsketel of hang ik hem buiten onder het afdak. In de winter droog ik handdoeken en beddengoed wel in de wasdroger, maar ik heb gekozen voor een zuinig toestel dat werkt door middel van een warmtepomp. Hierdoor bespaar ik de helft op het verbruik. Ik moet er wel bij zeggen dat zo een zuinig toestel flink duurder is in aankoop. Je moet dus voor jezelf uitmaken of het de moeite loont om hierin te investeren.
 • Bij de aankoop van een nieuw elektrisch toestel kies ik bijna altijd voor een toestel dat laag is in verbruik. Dit is één van de bepalende criteria waarop ik mijn keuze baseer. Ik weet dat die toestellen duurder zijn, maar ik denk op dat vlak op de lange(re) termijn.
 • Ik koop veel spullen online. Naar mijn ervaring kan je heel veel besparen als je even speurt op het internet. Vergeet ook niet even te zoeken naar een kortingscode vooraleer je afrekent! Ik schreef over online shoppen onlangs dit artikel.
 • Vroeger was ik een ‘wasmiddelensnob’. Ik dacht dat mijn was vreselijk zou verkleuren of verslijten als ik niet voor een bekend (en duur) wasmiddel koos. Inmiddels heb ik door dat de goedkope wasmiddelen van bijvoorbeeld de Lidl het evengoed doen, én voor véél minder geld.
 • De badkamer schoonmaken of de ramen lappen gaat prima met wat water en schoonmaakazijn. Hiervoor heb je niet persé een duur schoonmaakmiddel nodig.
 • Ik heb ontdekt dat de afwas nog steeds prima schoon wordt in de afwasmachine als ik maar een half blokje afwasmiddel gebruik. Ik breek ze dus in twee.
Kleding:
 • Kleren koop ik zoveel mogelijk in de solden. Ik maak een lijstje van wat ik nodig heb en sla mijn slag. Nadeel is wel dat je alles zo duur begint te vinden als er geen afprijzing is…
 • Ik ga nooit meer ‘shoppen om te shoppen’ of omdat ik me verveel. Dat is een duur tijdverdrijf en helemaal af te raden als je wilt besparen.
 • Ik was niet alle kleren na één keer gebruik. Dat is helemaal niet nodig! Uitzondering hierop zijn natuurlijk ondergoed en sokken 😉
 • Kleren van de kinderen die nog in hele goede staat zijn probeer ik wel eens te verkopen op zo een Facebookgroep. Ik moet zeggen dat ik hier wisselende ervaringen mee heb. Sommige mensen zijn heel correct, maar er zijn er ook bij waar je grijze haren van krijgt.
 • Te kleine kleren geef ik geregeld gratis weg aan vrienden. Ze zijn er heel blij mee en doen dan ook al eens iets terug voor mij (maar dat hoeft natuurlijk niet). Dat is win-win voor alle partijen 🙂 Van een goede vriendin krijg ik ook regelmatig kleren voor mijn dochter en dat is heel fijn natuurlijk!
 • Er is een tijd geweest dat ik wel eens tweedehandskleren kocht voor de kinderen, maar hier ben ik een een beetje van teruggekomen. Ik koop enkel nog tweedehandskleren als ik ze kan zien en laat niets meer opsturen. Sommige mensen schamen zich er namelijk niet voor om volledig afgeragde kleren als ‘zo goed als nieuw’ te verkopen en zoiets zie je jammer genoeg niet altijd op de foto. Dan is goedkoop natuurlijk duurkoop en kan je voor dat geld beter iets in de solden kopen.
Duurzaamheid:
 • Schoolgerei, knutselspullen, sponsjes en dweilen koop ik in winkels als de Action of de Zeeman, maar verder probeer ik in dat soort winkels zoveel mogelijk weg te blijven. Je neemt er altijd veel te veel dingen mee omdat ze goedkoop zijn, maar eigenlijk heb je die spullen helemaal niet nodig en kost het nodeloos geld. Bovendien, waar laat je al die rommel weer?
 • Bij de aankoop van nieuwe spullen let ik er op dat ze van goede kwaliteit zijn en dus lang kunnen meegaan. Ik vind dat we onze verantwoordelijkheid moeten dragen tov het milieu en niemand wordt beter van de ‘wegwerpmaatschappij’. Ook mijn kinderen tracht ik dit bewustzijn mee te geven: mijn dochter mag echt niet voor de lol gaan shoppen in de Primark omdat het er zo goedkoop is. Ze mag enkel gaan shoppen als ze iets nodig heeft. Jep, ik ben wel streng op dat punt!
 • Alle lampen hier in huis zijn inmiddels vervangen door ledlampen en dit scheelt echt een heel pak op de elektriciteitsrekening.
 • Voor het doorspoelen van de wc’s, voor de wasmachine en voor de buitenkraan gebruiken we regenwater. Dit regenwater wordt opgevangen in een ton onder de grond en door een pomp naar de leidingen gebracht. We hebben een dubbel circuit van leidingen hiervoor, en als het water in de put op is (door een langere droge periode) gebruiken we gewoon leidingwater.
Boodschappen:
 • Boodschappen doe ik meestal in goedkopere supermarkten als de Lidl of de Aldi. Af en toe kom ik ook wel eens in de ‘duurdere’ supermarkten omdat ze nu eenmaal niet alles hebben in het goedkopere segment.
 • Een boodschappenlijstje is erg handig om niet teveel onnodige spullen te kopen.
 • Ik koop zoveel mogelijk seizoensgroenten en -fruit. Dit is veel goedkoper én lekkerder. Je zult me niet snel een bakje aardbeien zien kopen in de winter.
 • Groente en fruit kan je trouwens vaak goedkoper op de markt kopen.
 • Maar éénmaal per week naar de supermarkt gaan bespaard veel geld, maar ik doe dat niet meer. Ik wil altijd vers fruit en groenten in huis hebben en mijn twee pubers eten als bouwvakkers. Ik red het dus niet meer met één keer winkelen per week. Ik denk dat je me momenteel een keer of drie per week in de supermarkt vindt.
 • Koken doe ik zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes. Dat is duur en helemaal niet zo gezond.
 • Frisdrank koop ik bijna nooit. Af en toe voor eens feestje, maar anders komt het hier niet in huis. We drinken meestal gewoon water uit de kraan, bruiswater of ook wel eens fruitsap.
 • Overschot van eten gaat hier nooit in de vuilbak, maar we eten het de dag nadien of de kipjes zijn er erg blij mee 🙂

 

Zo dit waren mijn tips, het is tot mijn eigen verbazing best een uitgebreide lijst geworden. Hebben jullie nog besparingstips waar jullie veel aan hebben? Ik ben altijd bereid om bij te leren 🙂

VOLG VILLA BLABLA NU OOK OP:

FACEBOOK

BLOGLOVIN

INSTAGRAM

PINTEREST

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

21 gedachten over “Mijn manier om te besparen”

 1. Super zeg! Alleen het online shoppen vind ik nog een valkuil, niets zo goed voor het milieu ( koerier moet dikwijls veel verder rijden dan jij naar de winkel) en ik heb al ondervonden dat bij kleine lokale zelfsstandigen de prijzen lager liggen dan internet hihi

  1. Dank je!
   Ik wil zeker en vast bij de lokale handelaren winkelen, maar onlangs wou ik een keukenrobot kopen en die was echt héél veel duurder dan online… Ik wil best een kleine meerprijs betalen, maar niet enorm veel meer. Tja dan pas ik toch hoor, maar misschien ga ik gewoon bij de verkeerde winkels;-)

   1. Ja ik denk dat het er van afhangt wat je nodig hebt ivm prijssetting, maar idd ketens ( vd Borre) zijn idd duurder dan op internet, ik ga meestal naar een klein familiezaak qua electro, tv enz,… Gratis vervangtoestel als er iets aan is, staan er meestal direct dezelfde dag bij een panne ( zelfs buiten garantie) en dat is mij persoonlijk ook veel waard! Groetjes

    1. Ja, dat is waar. De service is bij kleinere lokale winkels vaak veel beter en goedkoper dan bij ketens. Jammer genoeg zijn er in de plaats waar ik woon amper nog van die winkels 🙁

 2. heel netjes!! hier is het bezuinigen ver te zoeken helaas, 280 euro boodschappen per week is gewoon standaard en dan ga ik alsnog naar de lidle en dirk maar ook appie. ik probeer zoveel mogelijk te besparen op elektra dus snachts wassen maar lukt niet altijd, zoveel mogelijk was ophangen.

  1. 280 euro is inderdaad wel veel, zeker als je het op maandbasis berekent. Ik probeer ongeveer onder de 160 euro per week te blijven, maar soms lukt dit ook niet hoor. Zeker niet nu de kinderen groter zijn en de twee oudsten eten als volwassenen (neen, eigenlijk eten ze meer zelfs). Op sommige blogs lees ik dat er gezinnen zijn die het redden met 100 euro per week of minder zelfs. Ik weet echt niet hoe ze dat klaarspelen.

   1. ik snap ook niet dat sommige met bijvoorbeeld 50 euro pw rond komen man man en ja wij zitten echt heel hoog maarja grote eters en ik eet natuurlijk veel vis en dat tikt ook lekker aan

 3. Heel mooie lijst!
  Ik herken er erg veel van.
  Alleen in de Solden kopen, daar ben ik slecht in.
  Het is een overblijfsel van toen ik zelf in een kledingzaak werkte.
  Ik heb daar een regelrechte afkeer van de solden voor gekregen.

  1. Wat dat niet leuk omdat het tijdens de solden heel druk en rommelig in de winkel? En al die menen die zich op de koopjes storten alsof hun leven ervan afhangt? Ik kan me inderdaad voorstellen dat dit voor de verkoopsters niet leuk is.

 4. Ik heb geleerd dat er ook afwaspoeder bestaat, in een grote goedkope fles, zelf te doseren dus. Fijn!

  En ja, goedkope kleding is vaak duurkoop. Heb laatst een shirtje bij H&M gekocht voor 7 euro. Shirtje één keer aangedaan, gewassen, en toen zaten de gaten er al in.

  1. Bestaat er afwaspoeder? Wat handig, dat wist ik niet. Bedankt voor de tip!
   Ja inderdaad, goedkope kleding is vaak niet van de beste kwaliteit. Mijn oudste zoon kocht ooit eens een t-shirt in de Primark. De stof was niet van katoen, maar van één of andere synthetische schuurstof. Hij heeft het nooit gedragen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge