Eten we in de toekomst cultuurvlees? Vlees waarvoor geen enkel dier hoeft te lijden!

cultuurvlees

Gisteren las ik op Facebook een opiniestuk over ‘cultuurvlees’, geschreven door Hermes Sanctorum voor Knack. Je kan het hier nalezen, mocht het je interesseren.

Wat is cultuurvlees?

Cultuurvlees (soms ook labvlees genoemd) is vlees gekweekt in celcultuur waarvoor er niet hoeft geslacht te worden. Het gaat dus over ‘echt’ vlees – niet om vleesvervangende producten-  maar er komt geen enkel dierenleed aan te pas! Ik citeer uit het artikel:

Een onderzoeksgroep in Maastricht is vandaag wereldwijd pionier in het kweken van cultuurvlees. Binnen de drie jaar verwachten ze er een betaalbare hamburger te kunnen produceren. De biefstuk in cultuur wordt binnen een kleine tien jaar verwacht.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor het lezen van dit artikel nog nooit had gehoord over cultuurvlees. Toen ik erover sprak met mijn oudste zoon, wist hij nochtans direct waarover het ging. Mijn zoon is een echte vleesliefhebber. Hij wil liefst elke dag een stuk(je) vlees op zijn bord. Daarin verschilt hij van mij, want ik eet al zeer lang geen vlees meer. Ik kan mezelf echter geen strikte vegetariër noemen, want ik eet af en toe nog wel wat vis.

Ik vroeg aan mijn zoon of hij genoegen zou nemen met cultuurvlees ter vervanging van ‘echt’ vlees. “Ja, natuurlijk” antwoordde hij, “waarom niet?”

Maar is iedereen wel zo progressief?

Ik las even de reacties onder het opiniestuk over cultuurvlees op Facebook en zoals te verwachten waren de meningen verdeeld. Sommigen zagen in cultuurvlees dé oplossing voor de vele problemen die gerelateerd zijn aan onze vleesconsumptie, anderen vertrouwden het voor geen meter en vergeleken het met gemanipuleerde soja.

(Meestal lees ik de reacties onder zulke artikels op Facebook niet omdat veel mensen hun mening niet op een respectvolle manier kunnen verwoorden. Vaak ontaarden deze reacties in discussies waarbij men mekaar begint uit te schelden. Vreselijk dat volwassen mensen zich zo gedragen, gelukkig viel het bij dit artikel nog enigszins mee. Er reageerden deze keer blijkbaar ook mensen die in het bezit zijn van meer dan twee hersencellen.)

En wat is mijn mening hierover?

Ik ben eerlijk gezegd heel erg voor! Het is niet voor niets natuurlijk dat ik al zo lang geen vlees meer eet. Ik vind de manier waarop onze maatschappij met dieren omgaat heel hypocriet. Langs de ene kant worden onze huisdieren in de watten gelegd (wat ik uiteraard goed vind, ik doe dit ook met onze hond Fleurtje), langs de andere kant worden koeien, varkens, kippen,… op de meest gruwelijke manier behandeld. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen dit niet beseffen, of niet willen beseffen… Ik geef toe dat ik ook niet volledig zuiver op de graat ben omdat ik af en toe vis eet, leder draag, eieren eet, niet altijd bio koop,…

Voor ik kritiek krijg op deze foto ;-)… Onze hond zit hier inderdaad in een draagtas, maar daar zit ze heus niet altijd. We deden dit omdat we op vakantie waren en ze anders niet mee op het openbaar vervoer mocht.

 

Dieren zijn geen wegwerpartikelen!

Dieren in de veeteelt worden als producten gezien en niet als levende wezens die pijn ervaren, net zoals wij. Ik zeg niet dat ik mensen veroordeel omdat ze vlees eten, dit is absoluut niet het geval. Ik veroordeel wel de manier waarop we met dieren omgaan en het leed dat zij moeten ondervinden voor ons dagelijks stukje vlees.

Het argument dat cultuurvlees ongezonder zou zijn dan echt vlees vind ik niet echt steek houden. Ik ben ervan overtuigd dat het vlees uit de massa-industrie dat we op ons bord krijgen vaak allesbehalve gezond is. De omstandigheden waarin cultuurvlees wordt geproduceerd daarentegen zijn heel goed te beheersen en te controleren.

Plofkippen

Vroeger hebben wij nog vlak bij een grote loods gewoond waar kippen werden vetgemest voor de vleesindustrie. Op 6 weken werden de kuikens opgefokt tot plofkippen.

Als ik dit vergelijk met de kuikens die hier eind september uit de eitjes kwamen… Het duurde heel wat langer vooraleer ze een beetje op een volwassen kip begonnen te lijken, en ook nu zijn ze duidelijk nog tengerder dan de volwassen kippen. Je hoeft niet slim te zijn om te beseffen dat een kip die in 6 weken wordt klaargestoomd om te eindigen op ons bord niet echt gezond kan zijn. En dan zwijgen we nog over de medicatie die er wordt toegediend… Ik denk -zolang er nog geen cultuurvlees op de markt is- dat kiezen voor vlees afkomstig uit de biologische veeteelt sowieso een betere optie is (als je toch een stukje vlees op je bord wilt). Bio is wel duurder natuurlijk, maar je kan ook kwaliteit laten primeren boven kwantiteit.

De impact op het milieu

De vleesindustrie heeft een enorme negatieve impact op het milieu. Ik citeer nog even wat men hierover zegt in het artikel in verband met cultuurvlees:

Maar ook minder grondstoffengebruik, geen milieuvervuiling en zelfs betere voedselbevoorrading behoren tot de toekomstperspectieven.

Dit klinkt toch mooi, vinden jullie niet? Het mag duidelijk zijn dat ik een voorstander ben van cultuurvlees. Ik hoop dan ook dat het ooit effectief  op de markt zal komen.

Of ik het veel ga eten weet ik niet, want ik ben mijn levensstijl zonder vlees al zo lang gewoon. Bovendien mis ik vlees absoluut niet op mijn bord. En eerlijk: ik vind vlees zelfs helemaal niet lekker.  Voor de echte vleesliefhebbers -zoals mijn oudste zoon- kan het echter wel een mooie oplossing zijn.

 

Hoorden jullie al ooit over cultuurvlees en zouden jullie overwegen om het te eten?

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

10 gedachten over “Eten we in de toekomst cultuurvlees? Vlees waarvoor geen enkel dier hoeft te lijden!”

  1. Toevallig pas geleden ook en vandaag op het Jeugdjournaal;)) Ik weet het niet hoor. Sta er wel voor open en zou het zeker proberen, maar of het echt naar een heerlijke hamburger smaakt?!? Nu ben ik helemaal niet zo grote vleeseter en hier hoeft ook echt niet elke dag vlees op tafel.

    1. Wat leuk dat ze het er over hadden op het jeugdjournaal! Voor mij hoeft vlees ook niet, maar ik bekijk het vooral vanuit het standpunt van dierenwelzijn en dan zou dit cultuurvlees wel een oplossing kunnen zijn.

  2. Gisteren gehoord in het nieuws. Weet niet zo goed wat ik hiervan moet vinden, zou er me eens in moeten verdiepen hoe ze het precies maken en met welke toevoegingen ( smaak, kleur, geurstoffen)

    1. Ja, daar zou ik ook wel meer van willen weten. Voor mij is dit cultuurvlees niet nodig, want ik mis geen vlees op mijn bord. Ik zou wel heel blij zijn moesten we door deze ontwikkelingen het dierenled uit de wereld kunnen helpen of toch tenminste verminderen, want daar mogen we onze ogen niet voor sluiten vind ik.

  3. goed stuk en ja vind het ook zielig voor de dieren maar ik kan echt niet zonder vlees of vis omdat de belangrijkste voedingsbronnen voor mij zijn samen met groente, dus eet het ook elke dag. eet ook wel eens halalvlees. maar om helemaal into cultuurvlees te gaan? en te geloven want ze zeggen dan wel dat het allemaal soepeler gaat maar wie beaamd dat 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge