Pubers opvoeden… hoe doe je dat?

mamablog

Ik lees regelmatig ‘mamablogs’. Keuze genoeg op het internet als je zoekt naar schrijvende mama’s. Voor elk wat wils dus?

Toch blijf ik vaak een beetje op mijn honger zitten bij het lezen van het doorsnee ‘mamablog’. De meeste bloggende mama’s hebben kleine kinderen, en dikwijls wordt het moederschap veel rooskleuriger voorgesteld dan het in werkelijkheid is. Helemaal prima natuurlijk als je zelf kleine kinderen hebt en vooral ‘feel good’ blogs wilt lezen. Maar mijn kinderen zijn al groter en ik wil -naast lezen dat het moederschap prachtig is- ook lezen over de moeilijkere kanten van het ouder zijn. Of ben ik de enige met pittige kinderen misschien? Dat kan ik eerlijk gezegd moeilijk geloven…

Natuurlijk (en gelukkig) zijn er uitzonderingen: sommige mama’s durven ook de duistere kanten van het moederschap te belichten, maar dat vergt moed. Veel moed. Je wilt immers niet dat men denkt dat je niet blij bent met je kinderen en dat je ondankbaar bent.

Bloggen over grotere kinderen

Zoals gezegd zijn er maar weinig mamablogs die het hebben over kinderen die de baby-, peuter-, of kleuterleeftijd zijn ontgroeid. Soms lijkt het wel alsof alleen mama’s met kleine kinderen schrijven over hun kroost. Kinderen blijven echter niet klein en elke leeftijd brengt -zoals we weten- weer nieuwe uitdagingen met zich mee.

Ikzelf heb kinderen in verschillende leeftijdscategoriën: een zoon van 18, een dochter van 14  en een zoon van 7. Ik heb met Villa BlaBla zeker niet de ambitie om een ‘mamablog’ te zijn, maar het moederschap is nu eenmaal een groot deel van mijn leven. Logisch toch dat ik er af en toe over wil schrijven?

Pubers, wie kan erover meepraten?

Bij het lezen van andere mamablogs zoek ik herkenning en misschien af en toe wat tips, maar over grotere kinderen wordt er blijkbaar weinig geschreven. Enerzijds vind ik dat heel begrijpelijk, het is immers steeds zorgvuldig afwegen wat je wilt (of kan) prijsgeven zonder de privacy van je kinderen te schenden. Anderzijds vind ik dat er best wat meer mag geschreven worden over kinderen die al wat groter zijn, met name over de puberleeftijd.

Mijn oudste zoon is de puberleeftijd al wat ontgroeid, maar mijn dochter zit er met haar veertien lentes volop in. Een heerlijk kind, echt waar, maar soms… help!!! Akkoord, er zijn veel voordelen aan een groter kind dat al heel zelfstandig is, maar het is ook een heftige leeftijd met veel ups en downs. Zowel voor de puber, als voor de ouders en de omgeving.

Ik zou het fijn vinden om meer te lezen over die dagelijkse beslommeringen bij andere mama’s (of papa’s). Het feit dat je weet dat je niet de enige bent die af en toe met de handen in het haar zit kan al zoveel betekenen.

Mijn vraag voor jullie

Willen jullie me helpen? Zijn er mama’s of papa’s die schrijven over de opvoeding van hun grotere kinderen of die leuke blogs kennen over dit onderwerp? Laat het me weten aub, dan kom ik snel een kijkje nemen. Alvast heel erg bedankt!

En ik beloof -met de hand op het hart- dat ik in de toekomst ook over dit onderwerp zal schijven.

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

4 gedachten over “Pubers opvoeden… hoe doe je dat?”

 1. De reden dat ik zelf niet veel schrijf over onze puber is zijn privacy. Echt anoniem bloggen is moeilijk. Bovendien leest hij regelmatig zelf mijn blog. Als ik al eens over hem of opvoeding schrijf vraag ik vooraf netjes toestemming 🙂

  1. Ja, privacy is inderdaad erg belangrijk. Het is en blijft een dilemma, niet alleen wat betreft de privacy van mijn kinderen, maar ook die van mezelf. Het remt me vaak in het bloggen… Ik hoop er ooit de goede balans in te vinden, want persoonlijke blogs vind ik nu eenmaal het interessantste. Jij weet die balans goed te bewaren op jouw blog, dat vind ik erg knap!

 2. Leuk! Je bent er weer. Ik vind het leuk om bij jou te lezen, ook goed om te horen dat de puberteit kennelijk ook weer voorbij gaat 🙂
  Je hebt helemaal gelijk, ik merk dat hoe ouder mijn kinderen worden ik hoe minder over ze schrijf. En dat heeft alles met privacy te maken. Bij alle foto’s die ik maak roepen ze “niet op facebook zetten” (terwijl z ze zelf wel al hun selfies op insta zetten?!) dus als ik een heel grappig bedoeld stuk zou schrijven over de een of andere puberbui vinden ze dat vast niet zo tof…

  In algemene termen schrijven is natuurlijk wel een idee. Ik weet zeker dat er heel veel herkenning is, en goede tips zijn nooit weg (loslaten, tip 1, dat probeer ik. Maar soms wil je ook nog wel eens iets anders proberen dan loslaten…)

  Samen een mooie pubermamablog opzetten dan maar?

  1. Ja, ik kan me helemaal vinden in wat je schrijft. Super idee, samen een puberblog opzetten! Dat is echt een gat in de markt volgens mij, maar onze kinderen denken er waarschijnlijk anders over 😉
   Enne, super bedankt voor het compliment 🙂 Ik ga proberen om voortaan wat meer te posten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge