#2 Je weet dat je een puber in huis hebt als…

pubers

Een aantal maanden geleden schreef ik het artikel ‘Je weet dat je een puber in huis hebt als…’. Vandaag is het tijd voor een update. Niet dat er zoveel is verandert, het kan altijd nog erger haha 😉 Inmiddels heb ik ook wat research gedaan (lees: medepubersmoeders aan de tand gevoeld over hun kroost). Dat resulteerde in onderstand lijstje. Lees en geniet van het lijden van een pubermoeder!

Je weet dat je een puber in huis hebt als…

 • Je kleer- en schoenenkast geplunderd wordt. Vooral als je puber een meisje is én ze dezelfde maat heeft als jij krijg je te maken met dit fenomeen. Alhoewel, zelfs al heb je kledij die drie maten te groot is voor je puber ben je niet veilig! Tegenwoordig dragen die meiden alles oversized, dus van een XL zijn ze ook niet vies. Eigenlijk wel raar dat ze onze kasten leegroven… Meestal geven ze juist (negatieve) commentaar op onze kleren. Maarja, zij staan natuurlijk véél beter met onze kleren!! Dat laatste is overigens vaak wel waar…  (bij mij toch tenminste). Ook je juwelen moeten er aan geloven trouwens. En geloof me, ze maken geen onderscheid tussen een dure gouden ring of een prulletje van het Kruidvat.
 • Je duurste parfum wordt ook aangeslagen. En neen, ze zijn er niet zo zuinig op als jij. Grrr!! Idem voor make up trouwens. Niets is veilig voor de grijpgrage puberhandjes. En dan vonden we destijds de peuterpubertijd al erg…
 • Je overal rommel en troep aantreft in huis. Ze laten een spoor van vernieling achter: jassen worden her en der gedropt, tassen slingeren rond,… om over de hopen kledij op, naast én onder het bed nog maar te zwijgen. Als je de moed hebt om eens onder hun bed te stofzuigen, tref je een onvoorstelbare puinhoop van stinkende sokken, verfrommelde papieren en bedorven etensresten aan. Dit kan zelfs de duurste stofzuiger niet aan. Het wordt dus latex handschoenen aantrekken en eraan beginnen. Je kan natuurlijk ook wachten tot ze zelf de handen uit de mouwen steken, maar dan heb je binnen afzienbare tijd met een muizenplaag af te rekenen.
 • Je het eten echt moet aanslepen. Ze eten je werkelijk de oren van het hoofd. Jammer genoeg zijn ze ook kieskeurig… De ene dag zijn ze overtuigd vegetariër en de volgende dag moet je naar de winkel omdat ze zo’n zin hebben in filet americain. Ze slepen stiekem ook steeds eten mee naar hun kamer (zie punt hierboven).
 • Je eindelijk kan uitslapen in het weekend. Halleluja !!! (Ik jammer genoeg niet, want er loopt hier ook nog eentje van zeven rond). Stonden ze vroeger -toen ze nog klein en schattig waren- steevast om zes uur ’s ochtends aan je bed, krijg je ze nu met geen stokken uit hun nest. In het weekend is dit geen probleem, maar in de schoolweek -als ze om kwart over zeven de deur uit moeten- is dit de hel. Er is heel wat doorzettingsvermogen en geduld nodig om ze fris en monter te kunnen uitzwaaien op dit onooglijke uur. Ik durf zelfs te beweren dat dit een quasi onmogelijke taak is. Met veel moeite krijg je ze uiteindelijk de deur uit, dat wel, maar nooit ‘fris en monter’. Neen, echt nooit.
 • De stemmingswisselingen je om het hoofd vliegen . Het ene moment zijn ze super aangenaam in de omgang, het andere moment lijken hun hormonen het wel over te nemen en krijgen ze uitspattingen die, wij moeders, enkel kunnen begrijpen als we het vergelijken met onze ergste (maar dan ook echt allerergste) PMS momenten.
 • Je kind plots thuiskomt met haar dat minstens 30 cm korter is dan voordien, of met een haarkleur waar je toch even van moet slikken (lees: roze, blauw of een soort appelblauwzeegroen).
 • De flessen droogshampoo niet aan te slepen zijn. Ze hebben namelijk zoooo snel vet haar, niet normaal. En dan willen ze ook alleen nog maar dat vreselijk dure merk Baptiste. Toegeven dat deze shampoo wel heel lekker ruikt.
 • Ze beginnen te zeuren over uitgaan, terwijl ze nog maar net uit de luiers zijn.
 • Er niet meer naar jou wordt opgekeken, maar wel naar Ed Sheeran. Het hoeft zelfs niet persé een bekend persoon te zijn. Iedereen is toffer dan hun ouders. Ouders zeuren alleen maar over huiswerk en opstaan enzo.
 • Je kinderen bij hoog en bij laag beweren dat zij de wereld gaan veranderen en dat ze bovendien ook heel rijk gaan worden. Al die bekende Youtubers verdienen toch ook hun geld met wat ze leuk vinden, waarom zouden zij dat dan niet kunnen?
 • Je beseft als geen ander dat Netflix een basisbehoefte is voor je puber, even belangrijk als eten en drinken dus. Dreigen dat je het abonnement gaat opzeggen is dan ook een effectief drukkingsmiddel bij weerspannige pubers, maar dan mag het natuurlijk niet bij dreigen alleen blijven…
 • Je eindelijk begint te aanvaarden dat gamen, net als Netflix, dus ook een basisbehoefte is. En neen… ze zijn niet verslaafd aan League of Legends, écht niet.
 • Je moet toegeven dat ze inmiddels beter Engels spreken dan jij. Tja, dan heeft dat gamen en Engelstalige Youtubers kijken toch nog zijn voordelen. Als ze zich nu ook eens op wat Franse kanalen zouden abonneren.

Pfff… het lijkt wel allemaal kommer en kwel, zo’n stel pubers in huis. Gelukkig kunnen ze af en toe (ja echt heel af en toe) ook een beetje (een heel klein beetje) leuk zijn (en lief, en grappig, en ontroerend met hun grote idealen). Bovendien is het een fase zeggen ze, en fases gaan ooit weer voorbij! Als ik trouwens heel eerlijk ben moet ik stiekem toegeven dat ik het wel fijn vind dat ik deze periode met mijn kinderen mag meemaken. Elke leeftijd heeft immers zijn charmes, zoals ze zeggen 🙂

Herkennen jullie iets in bovenstaand lijstje of hebben jullie nog aanvullingen misschien?

 

 • Disclaimer: dit artikel gaat niet specifiek over mijn eigen kinderen, het zijn ook verhalen die ik hoorde van moeders in mijn omgeving.
 • Foto: Pixabay
 • Dit artikel bevat affiliate links.
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

2 gedachten over “#2 Je weet dat je een puber in huis hebt als…”

 1. Hihi, leuk lijstje!

  Kinderen (8), 15 en 12 hier. Ik herken veel. Veel troep overal, véél en váák eten, liefst snacks en zoet natuurlijk. Bij gebrek aan snoep of chips heeft de zoon gisteren 6 mandarijntjes opgegeten tijdens ons tv uurtje…

  Ik vind het best leuk om te delen met dochter (12) , make-up uitlenen (we gebruiken allebei niet veel, dus het is geen aanslag op de voorraad), maar ook rommeltjes als sieradendoosjes of zo.

  Los van de zweetlucht en dat vette haar en het overmatig gamen of op mobiel kijken, vind ik ze eigenlijk best wel heel leuk en ontroerend, puberhumor is best leuk 🙂 en vind het ook mooi om te zien hoe ze groeien, letterlijk en figuurlijk. Elke keer weer iets scherper uit de hoek komen, iets snappen waar ze voorheen nog niet echt interesse voor hadden of (heel handig) iets weten of kunnen dat ik niet kan. Hulp bij social media bijvoorbeeld. En gisteren heeft zoon ipv ik samen met papa geholpen bij de interne verhuizing van wat meubelstukken. Als hij mij eruit werkt met armpje drukken mag hij ook die taak van me overnemen!

  1. Ja, ik vind pubers ook best leuk! Ze kunnen heel irritant zijn, maar het is zeker niet altijd kommer en kwel. Binnenkort schrijf ik eens een blogje over de mooie kanten van pubers in huis denk ik.
   Nu ik jouw reactie lees besef ik ineens dat ik iets heel belangrijks ben vergeten in mijn lijstje: hun smartphone! Daar kunnen ze inderdaad ook niet zonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge