Er zijn nog eerlijke mensen

eerlijke mensen

Ik probeer mijn kinderen niet op te voeden tot volwassenen die hun medemens wantrouwen. Toch wijs ik ze op de gevaren om hen heen. Niet alle mensen hebben goede bedoelingen en niet iedereen is eerlijk. Jammer, maar dat is nu eenmaal de realiteit. Ikzelf heb dat al meermaals mogen ervaren, en onbewust verandert dat toch je kijk op de mensheid.

Gelukkig besef ik wel dat die rotte appels een minderheid zijn, maar toch…

Eerlijke mensen

Wat doen bijvoorbeeld mensen die doorgaans eerlijk zijn (of zichzelf tenminste toch als eerlijk beschouwen) als ze een smartphone op de trein vinden, of een portemonnee die op straat ligt (en er geen getuigen zijn)? De meeste ‘eerlijke mensen’ zullen nu antwoorden: afgeven aan het loket van het station of naar het politiekantoor brengen.

Op zo’n smartphone staat echter geen naam en in een geldbeugel kan wel eens een mooie som geld zitten. Het is op zo’n moment heel makkelijk om dat geld snel uit die portemonnee te halen en hem dan weg te gooien. Of om die mooie smartphone voor jezelf te houden. Je moet als eerlijke mens al sterk in je schoenen staan om aan de verleiding te weerstaan om hier niet in de fout te gaan. ‘Het goede doen’ kost immers meer moeite, dan de spullen gewoon voor jezelf te houden. Je moet je nu eenmaal naar het politiekantoor begeven om die portemonnee af te geven of je moet zelf de eigenaar ervan proberen op te sporen…

Toch denk ik dat het heel slecht moet voelen als je dat geld voor jezelf zou houden of fier tegen je vrienden zou opscheppen over je zogezegde nieuwe smartphone. Ik zou me daar alleszins niet goed bij voelen. Het zou wringen en ik zou me schuldig voelen. Dan liever gewoon zelf maar sparen om die smartphone te kopen en hem op een eerlijke manier te verwerven.

De iPhone van mijn dochter

Gelukkig zijn er mensen met hun hart op de juiste plaats. Een tijdje terug probeerde ik mijn dochter te bereiken, want ze was nog niet thuis van school en ik was wat ongerust. Misschien had ze haar trein of bus wel gemist? Ik stuurde haar een berichtje, en na een tijdje kreeg ik antwoord… maar niet van haar. Er stond: ‘Deze iPhone is teruggevonden op de trein. Gelieve de eigenaar te verwittigen en te laten bellen naar dit nummer’. Ik belde onmiddellijk zelf het nummer en ik kreeg een medewerker van het  van het station aan de lijn. Een reiziger had haar telefoon op de trein gevonden en deze persoon was zo vriendelijk geweest om hem af te geven aan het loket. Mijn dochter was in de wolken dat ze haar iPhone terug had. Het is zeker niet het nieuwste model en ze kocht hem tweedehands, maar ze had er lang voor gespaard. Wat ben ik dankbaar – en zij ook- dat er mensen zijn die geven om hun medemens en het juiste doen. Een mooi begin van het nieuwe jaar.

*Foto: Pixabay

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

4 gedachten over “Er zijn nog eerlijke mensen”

  1. Wat fijn dat ze hem terug heeft gevonden! Mobieltjes zijn heilig voor tieners, nog even los van het geld dat er voor betaald is…

    Ik hoop en denk wel bij de eerlijke groep te horen. Maar ja, soms wordt het je wel lastig gemaakt. Als de kassajuf van een groot warenhuis me de korting rekent die eigenlijk niet meer geldig is zeg ik daar niets van bijvoorbeeld.

    In onze regio is een facebookgroep en daar staan regelmatig berichtjes over gevonden telefoons of ov kaarten of waardevolle persoonlijke dingen. Maar ook worden er soms gewoon gratis goede meubels aangeboden, en als er een vraag is om hulp zijn er altijd mensen die een steentje willen bijdragen. Dat doet me altijd weer goed om te lezen. Het is niet allemaal egoisme en zelfverrijking!

    1. Inderdaad fijn dat er zo’n Fb groepen bestaan! Bij zo’n verlopen korting aan de kassa zou ik ook niets zeggen, het is het werk van de kassierster om dat na te kijken.
      Helaas zijn er ook nog heel oneerlijke mensen en zelfs kinderen. Op de vorige school van mijn dochter hebben ze tot twee maal toe haar portemonnee gejat, nadien hebben we hem leeg teruggevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge