Mijn haat/liefde verhouding met koffie

Gelukkig heb ik geen enkele verslaving. Ik rook niet, drink amper alcohol en met drugs wil ik sowieso niets te maken hebben.Van chocolade kan ik soms moeilijk afblijven, maar dat vind ik geen echte verslaving. Trouwens, een mens mag toch iets hebben in het leven.

Koffie drinken bijvoorbeeld, vind ik één van de geneugten van het leven. Ik kan zo genieten van een heerlijk kopje van dit zwarte goud. Er is een tijd geweest dat ik echt -een soort van- verslaafd was aan koffie. Ik dronk werkelijk de hele dag door koffie. ’s Morgens had ik al minstens drie tassen nodig om een beetje wakker te worden. Zo ging het heel de dag door, zelfs ’s avonds voor het slapen gaan dronk ik nog gerust een grote mok koffie.

Afkicken van koffie

Je kan al raden dat zoiets niet kan blijven goed gaan. Op een gegeven moment kreeg ik heel veel last van mijn maag. Pijn, zure oprispingen, noem maar op. Ook leek ik steeds minder energie te hebben en ’s ochtends hielp zelfs de cafeïne niet meer om me op gang te krijgen. Bovendien kreeg ik last van hartkloppingen.

Ik besloot volledig te kappen met koffie, van de ene op de andere dag. Mijn lichaam kon die hoeveelheden cafeïne gewoon niet meer aan, en liet dat ook goed voelen. Zo gezegd, zo gedaan dus. Ik begon eerste ochtend met een kopje thee en dronk daarna  de hele dag geen koffie meer. Tegen de avond had ik echt een barstende hoofdpijn, niet normaal. Ik voelde me zo beroerd, het leek wel of ik griep had.

Na wat googelen op het internet vond ik al snel informatie over de ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden als je plots stopt met koffie. Dit klinkt heftig en bij mij was de hoofdpijn ook heel intens. Toch zijn er ook mensen die (plots) stoppen met koffie en hier helemaal niets van voelen. Als je maar een matige koffiedrinker bent heb je er uiteraard ook  minder last van. Ik dronk gewoon véél te véél koffie en dat mocht ik nu uitzweten.

Achteraf gezien had ik het beter anders aangepakt en meer geleidelijk geminderd met koffie. Mijn maag was echter zo van streek dat ik aanvoelde dat ik beter onmiddellijk kapte met koffie.

Thee

Na enkele dagen was de hoofdpijn over en voelde ik mij stukken beter. Ik dronk voortaan ’s ochtends een kopje zwarte thee (hierin zit ook cafeïne, maar veel minder) en mijn energie begon stilaan weer te keren. Gedurende de dag dronk ik vooral water en thee in allerlei variaties: groene thee, witte thee, munt thee, kamille thee, gember thee,…

Met mijn maag ging het veel beter en ook van de hartkloppingen was ik verlost. Super fijn natuurlijk… alleen begon ik mijn kopje koffie op een gegeven moment heel erg te missen.

Koffie, maar nu met mate

Ik vind koffie heerlijk en dat zal altijd wel zo blijven. Koffie is trouwens best gezond volgens mij (en volgens verschillende studies). Je mag er alleen niet mee overdrijven, zoals ik dus deed in het verleden. Sommige mensen hebben, naar mijn gevoel, ook veel minder last van een overdaad aan cafeïne. Mijn man kan ongestraft de hele dag door koffie slurpen zonder ergens last van te hebben.

Op een gegeven moment kon ik het toch niet laten om opnieuw een tasje koffie te drinken. Hmmm… wat smaakte dat! Het verschil met vroeger is dat ik nu echt geniet van mijn koffietje, en het bewust drink. Niet zomaar binnen gieten, zonder bij na te denken. Elke dag drink ik mijn tasje, meestal ’s middags. Ik kies ook voor een ambachtelijk gebrande koffie die zacht is, maar vol van smaak. Kwaliteit boven kwantiteit! Mijn maag lijkt dit goed te verdragen, zolang ik maar niet overdrijf. Drink ik meer dan twee tassen per dag, heb ik onmiddellijk weer maagklachten. Het blijft blijkbaar mijn zwakke plek…

Ik ben blij dat ik nog steeds kan genieten van mijn dagelijks tasje koffie, maar dat ik er niet meer afhankelijk van ben. Achteraf gezien was ik vroeger toch wel een beetje verslaafd aan koffie…

Houden jullie van koffie?

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

5 gedachten over “Mijn haat/liefde verhouding met koffie”

  1. Ik was een zeer enthousiaste theedrinker, jaren en jaren lang. Maar ik ben daar mee gestopt omdat ik het zo beu was dat ik daar zo vaak van moest plassen. Echt niet normaal hoor! Als ik nu een tas thee drink heb ik dat weer onmiddellijk. Niet dat ik nooit nog thee drink, maar wel veel minder vaak, zeker niet meer dagelijks.

    Koffie dronk ik dan weer niet, maar dat doe ik nu wel: ik heb namelijk vaak lichte hoofdpijn ’s ochtends en soms barst dat uit in een hele dag stevige pijn. iemand suggereerde me om de ochtend te beginnen met koffie want dan zou die hoofdpijn weg gaan en dat blijkt nog waar ook!

    Nu drink ik dus elke ochtend 2 grote koppen latté ( met oploskoffie) . In de namiddag drink ik 1 blikje cola zero en voor de rest drink ik water van de kraan en af en toe nog een tasje thee.

  2. Ik dronk veel, maar bij de eerste zwangerschap hield er mee op omdat het gewoon niet lekker meer was / niet goed viel. Daarna helemaal niet meer. Nu de laatste twee jaar weer af en toe een cappuccino, dat vind ik dan wel heel erg lekker. Moet zeggen dat dat ook langzaam steeds meer op een verslaving begint te lijken. Een kopje per dag is niet genoeg meer… (Maar meer, daar krijg ik last van, dus eh..)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge