Is 2de hands Lego echt zo gevaarlijk?

2de hands lego gevaarlijk

Een paar dagen geleden schrok ik behoorlijk toen ik een bericht in de media las over het potentieel gevaar van 2de hands plastic speelgoed. Via deze link kan je het artikel even nalezen, mocht je interesse hebben.

Onderzoekers van de Britse University of Plymouth analyseerden 200 tweedehands plastic speelgoedjes en ontdekten dat deze niet altijd veilig zijn.

2de hands plastic speelgoed zou mogelijk hoge concentraties aan gevaarlijke elementen als antimoon, barium, broom, cadmium, chroom, lood en selenium kunnen bevatten. Het zou vooral gevaar opleveren als kinderen deze speelgoedjes zouden inslikken of in de mond stoppen. Op deze manier komen de giftige stoffen vrij in het lichaam van de kinderen.

2de hands Lego blokjes

Vooral de rode, gele en zwarte Lego blokjes zouden het gevaarlijkste zijn, volgens het onderzoek.

Nu moeten jullie weten dat wij hier thuis enorm veel Lego hebben. Mijn oudste zoon van 18 speelde vroeger veel en graag met Lego, en ook de kleinste van 7 is dagelijks met deze gekleurde blokjes in de weer. De Lego die we bewaarden van de oudste zoon is al minstens 14 jaar oud en bovendien hebben we onlangs ook een hele grote bak oude 2de hands Lego gekregen. Het gaat hier echt om Lego blokjes uit de jaren 70 en 80.

Mijn jongste zoon is al wel 7, maar toch zie ik hem af en toe nog wel eens zo een blokje in zijn mond stoppen om erop te kauwen. Hij vindt dit ontspannend volgens mij. Ik wijs hem er altijd op dat hij dat niet mag doen (ik ben vooral bang voor verstikkingsgevaar). Jammer genoeg heb ik geen ogen op mijn rug, en ik kan hem geen 24 uur per dag constant in de gaten houden.

Dilemma

Het recente plastic speelgoed moet gelukkig aan bepaalde veiligheidsnormen voldoen en wordt daar ook op getest. Nieuw speelgoed zou dus wel veilig zijn.

Het probleem is echter dat bij ons de nieuwe en oude Lego blokjes op een gegeven moment helemaal door elkaar zijn geraakt. Moet ik nu mijn zoon zijn geliefde speelgoed weggooien? Het zou zijn hart breken en hij zou er vast en zeker een trauma aan overhouden.

Ik vind Lego fantastisch speelgoed. Het enige nadeel aan Lego is dat het behoorlijk prijzig is. Allemaal nieuw speelgoed kopen zou een fortuin kosten… Dat vind ik geen optie dus.

Ikzelf ben een kind uit de jaren 70 en ik heb ook veel met Lego gespeeld in mijn jeugd. Ik heb nooit last ondervonden van deze gevaarlijke stoffen in Lego, maar dat is natuurlijk geen garantie. Vele ziektes die veroorzaakt worden door blootstelling aan gevaarlijke stoffen manifesteren zich tenslotte vaak maar pas na tientallen jaren.

Of zou het allemaal wel meevallen?

Voorlopig ga ik de Lego van mijn zoontje niet weggooien. Ik ga hem wel nog eens heel duidelijk uitleggen waarom hij nooit meer Lego in zijn mond mag stoppen. Hopelijk helpt dit, maar daar ben ik niet zeker van omdat ik de indruk heb dat hij vaak onbewust zo’n blokje in zijn mond stopt.

Hoorden jullie hier ook al over in de media en wat vinden jullie ervan? Wat zouden jullie doen in mijn geval?

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

4 gedachten over “Is 2de hands Lego echt zo gevaarlijk?”

  1. Ik worstel met dezelfde kwestie, ook door het lezen van het artikel over die studie. Op de wikipediapagina van Lego staat dat de blokjes sinds ongeveer 1963 gemaakt worden van ABS plastic (en dus nu ook nog) en dat wordt gezien als een veilig plastic. Ook Playmobil wordt ervan gemaakt. Vraag is dan waar die gevaarlijke elementen vandaan komen in die blokjes van de jaren 70 en 80 als de blokjes zogezegd gemaakt zijn van veilig plastic.
    Ik vroeg me af of je die vraag niet aan een of andere onderzoeksinstelling zou kunnen voorleggen om te weten hoe zij het risico inschatten en de betrouwbaarheid van die ene studie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge