Sluikstorten: wie doe nu zoiets?

sluikstorten

Als er één ding is waar ik me mateloos aan kan ergeren is het wel sluikstorten. Ik kan met de beste wil van de wereld niet begrijpen hoe je zo weinig respect kan hebben voor je omgeving, je medemens en de natuur.

Wij wonen vrij landelijk, maar wel op een boogscheut van de stad. In de omgeving hier zijn er een aantal smalle afgelegen straatjes die keer op keer vervuild worden door sluikstorters. Je kan het zo gek niet bedenken wat ik al allemaal in de berm (maar ook op straat) heb zien liggen: een vaas, kapot gescheurde vuilzakken, een spiegel, een volledige voordeur, glazen en plastieken flessen, losse planken, een ruitenwisser… op een gegeven moment lag er zelfs een pedaalemmer (oh ironie).

Wie zijn dat toch, die sluikstorters?

Meestal wordt na een tijdje de rotzooi wel opgeruimd (ik vermoed door de stadsdiensten), maar het blijft nooit voor lang schoon. Je kan er vergif op innemen dat na hooguit een week weer een hele berg afval in de berm wordt gedumpt. Ik vermoed dat het vaak om dezelfde ‘dader(s)’ gaat en dat ze zich onaantastbaar wanen. Niemand heeft ze immers ooit kunnen betrappen.

Vinden ze het te duur om vuilzakken te kopen of om naar het containerpark te gaan met hun afval? Of vinden ze het gewoon lekker makkelijk om hun rotzooi gewoon uit de auto te kieperen? Dat er heel hoge boetes staan op sluikstorten lijkt hen in ieder geval niet te deren.De pakkans is nu eenmaal klein…

Wat doe je eraan?

Ikzelf leer mijn kinderen uiteraard dat ze nooit zomaar iets op de grond mogen smijten, zelfs geen heel klein papiertje. Ik denk dat de meeste ouders hun kinderen dat leren. Hebben deze sluikstorters dit nooit geleerd misschien? Of hebben ze gewoon lak aan alles?

Soms ga ik wandelen met mijn jongste zoontje en dan nemen we een vuilzak mee om alle rommel op te ruimen die we tegen komen. Natuurlijk kunnen we niets doen als er grote planken en dergelijke in de berm liggen. Ik zit er niets mee in om deze afval op te ruimen en vind het een goede les voor mijn kind, maar toch voelt het wat zuur. Ik moet namelijk ook mijn vuilzakken betalen (1,50 per stuk), en dat om de rommel van iemand anders op te ruimen. Nu hoor ik jullie al zeggen: ‘Maar steek die vuilnis dan in een openbare vuilnisbak’. Ja, dat zou ik kunnen doen natuurlijk, maar als ze mij hierop betrappen kan ik ook een boete krijgen. Je mag immers alleen een papiertje van een koek ofzo (die je onderweg opeet) in zo’n vuilbak stoppen. Als je er een hele zak afval instopt wordt dat ook gezien als sluikstorten.

Zelfs voor de deur

Het is zelfs al gebeurd dat er iemand een hele bundel groenafval voor mijn deur had gedumpt. Ik heb nooit geweten wie dat heeft gedaan. Ik vermoed niet iemand uit de buurt, want dat zou een beetje te erg opvallen. Waarschijnlijk is het gewoon uit de auto gegooid om ervan af te zijn. Ik vind zoiets echt niet kunnen, maar je staat er zo machteloos tegenover…

In de stadspark is het soms ook gortig. Je ziet dan etensresten en papiertjes op de grond liggen, terwijl er op minder dan 5 meter afstand een vuilbak staat . En onlangs zag ik zelfs een winkelkar liggen aan de verkeerslichten ter hoogte van een druk kruispunt. Tja, ik zal maar stoppen met zeuren zeker…

Hebben jullie ook last van sluikstorters in de buurt?

 

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

7 gedachten over “Sluikstorten: wie doe nu zoiets?”

  1. Wij wonen ook landelijk bij de stad en ik wil mij er niet aan storen. Maar dat doe ik natuurlijk wel; de zak met verpakkingsmateriaal van McDonalds, een bank, van alles! In de stad durf ik de jeugd en volwassenen niet meer aan te spreken wanneer ze iets van zich af gooien, omdat ik niet weet wat de consequenties voor mij zijn. Het enige dat mij rest is zelf het goede voorbeeld geven en mijn zonen goed op te voeden.

  2. Het is hier ook heel erg. Ik heb een voortuin en het is echt niet te schatten hoeveel vuil ik tussen mijn planten uit moet plukken.
    Daarstraks heb ik iemand gezien die vuil weggooide op straat: een dame op de fiets die aan de lichten een pakje sigaretten opende, het wikkeltje weggooide en een sigaret opstak. Ik heb het wikkeltje opgeraapt en terug gegeven en ze heeft het met een bliksemende blik terug aangenomen. Ik weet niet of ze het wat later niet opnieuw alsnog weggooide, maar ik kan het niet laten om te reageren als ik zo iets zie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge