Waarom ik mijn wasdroger amper gebruik

wasdroger

Wasdroger, droogautomaat, droogtrommel of droogkast… hoe je het ook noemt, dit huishoudtoestel is best een handig apparaat. Sommigen beweren dat ze niet zonder kunnen, anderen weigeren om er een in huis te halen.

Ikzelf heb eigenlijk altijd een wasdroger gehad. Toen ik jonger was stak ik best veel in de droogkast. Ik vond het erg makkelijk en dacht helemaal niet zo na over de hoeveelheid stroom die zo’n toestel verbruikt.

Wasdroger of waslijn?

Tegenwoordig ben ik veel minder fan van het apparaat. Ik weet zelfs niet of ik er nog opnieuw een zou kopen, mocht de mijne de geest geven. Ik gebruik mijn wasdroger alleen voor handdoeken en beddengoed. Kleren komen er niet in. In de zomer gebruik ik het ding overigens bijna nooit. Dan hang ik de was lekker ouderwets aan de lijn onder het afdak van de schuur. Niets zo fris als was die heerlijk heeft gewapperd in de wind.

In de winter ligt dit moeilijker natuurlijk, en met een gezin van vijf heb je best veel te wassen. Ik heb momenteel jammer genoeg geen ruimte om grote stukken was -zoals beddengoed- te drogen te hangen. Maar mocht ik een grote zolder hebben, dan zou ik zeker de droogautomaat de deur uitdoen.

Natuurlijk heeft elk toestel voor- en nadelen. Ik zette het even voor jullie op een rijtje:

Voordelen van de wasdroger:

 • Je kan op elk moment de was drogen, ook als het slecht weer is buiten.
 • Het kost veel minder tijd om je was in de droogtrommel te steken, dan om hem op te hangen.
 • Handdoeken worden er heerlijk zacht van.
 • Je hoeft was die uit de wasdroger komt vaak minder (of niet) te strijken.
 • Je hoeft geen lelijke wasrekjes te gebruiken. Zeker als ze in het zicht staan is dit niet altijd aangenaam om naar te kijken.
 • Binnen was drogen op een rekje verhoogt de luchtvochtigheid en dat kan in geval van slechte verluchting voor schimmelvorming zorgen.
 • De was is op een redelijk korte tijd droog. Dit is heel handig als je een bepaald kledingstuk snel nodig hebt.
 • Vaak hebben wasdrogers een sensor en stoppen ze vanzelf als de was droog is. Je hoeft dus zelfs de tijd niet in te stellen.
 • Soms is er gewoon geen plaats voor een wasrekje in huis, dan biedt de wasdroger een oplossing.

Nadelen van de wasdroger:

 • De was slijt véél en véél sneller als je hem in de wasdroger stopt. Ik vind dat je dit zelfs al ziet bij bepaalde kledingstukken na slechts één keer gebruik van de wasdroger. Als je kijkt hoeveel pluisjes er na elk gebruik achterblijven in de filter(s), begrijp je wel dat dit invloed heeft op de levensduur van kledij.
 • Sommige kledingstukken kunnen enorm krimpen of hun vorm verliezen in de droogautomaat. Kortom, mooier wordt je kledij er zeker niet van.
 • Bepaalde kledingstukken mogen sowieso niet in de wasdroger.
 • De wasdroger is handig om handdoeken te drogen, maar na veelvuldig gebruik van de wasdroger worden ze wel heel erg dun na verloop van tijd.
 • Je moet na elk gebruik de pluisjes uit de filter van de droogkast halen, anders is er mogelijk brandgevaar. Ikzelf zal mijn droger nooit opzetten als ik slaap (ook al heb ik nachttarief) of als ik niet thuis ben, uit angst voor brand. Maar misschien overdrijf ik hier wel in?
 • Wasdrogers vreten stroom en dat zie je natuurlijk op je elektriciteitsfactuur. En dan hebben we het nog niet eens over de slechte invloed dat dit heeft op het milieu.
 • Wasdrogers moeten geproduceerd worden, getransporteerd en als ze stuk zijn weer gerecycleerd. Dit kost heel veel energie en is uiteraard ook weet een belasting voor het milieu.
 • Wasdrogers zijn redelijk duur in aankoop, zeker als je kiest voor een zuinig model – wat wel aan te raden is- met een warmtepomp.

En hoe denk ik erover?

Voor mij persoonlijk wegen de voordelen van een droger niet op tegen de nadelen. Ik houd mijn kleren graag in topconditie en daardoor zal ik ze nooit -maar dan ook nooit- in de wasdroger stoppen. Ik zou het echt niet kunnen verdragen als mijn lievelingspull helemaal ‘opgewold’ uit de droogautomaat zou komen.

Het nadeel is wel dat ik vaak ‘achterstand op de was’ heb.  De waswanden raken hier bijna nooit helemaal leeg, zeker niet in de winter. Het drogen op een wasrekje gaat nu eenmaal niet zo snel en ik heb geen ruimte om er meerdere te zetten. Gelukkig heeft iedereen hier genoeg kledij, dus een groot probleem is dat niet.

De wasdroger met warmtepomp

Ikzelf kocht enkele jaren geleden een zuinige wasdroger die werkt door middel van een warmtepomp. Deze was duur(der) in aankoop, maar die meerkost verdien je na verloop van tijd vanzelf weer terug. Nadeel van zo’n soort wasdrogers is wel dat het langer duurt eer de was droog is, en dat je de filters heel goed moet schoon maken (dit is toch mijn ervaring tenminste). Wekelijks reinig ik de filters in een sopje van water en afwasmiddel. Doe ik dit niet, dan merk ik dat het toestel minder efficiënt werkt en het veel langer duurt eer de was droog is. Dit komt omdat de filters na verloop van tijd ‘vuil’ worden door residu’s van wasmiddel en/of wasverzachter.

Op welke manier drogen jullie de was gewoonlijk?

 

VOLG VILLA BLABLA OOK OP:

FACEBOOK

BLOGLOVIN

INSTAGRAM

PINTEREST

 

 • Afbeelding: Pixabay
 • Dit artikel bevat affiliate links
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

2 gedachten over “Waarom ik mijn wasdroger amper gebruik”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge