De Huishoud Tag

huishoud tag

Het huishouden: sommigen vinden het heerlijk om dagelijks te poetsen, wassen en strijken. Anderen hebben er een ware bloedhekel aan, en zien het enkel als noodzakelijk kwaad.

Ikzelf heb zeker wel betere dingen te doen dan steeds maar wassen en plassen. Ik kan niet zeggen dat ik het echt leuk vind om het huishouden te doen, maar anderzijds houd ik ook niet van een rommelig en vuil huis. Er zit dus niets anders op dan elke dag de handen uit de mouwen te steken, wil ik niet dat het hier binnen de kortste keren een echte bende wordt…

‘Rommel in je huis = rommel in je hoofd’ wordt er weleens gezegd. In mijn geval klopt dat zeker en vast. Ik kan echt zenuwachtig worden van een te rommelig huis. Spijtig genoeg is het hier vaak verre van ‘spik en span’. Ik leef namelijk niet alleen in dit huis, en niet iedereen ruimt zijn rommel altijd even gewillig op. Ach ja, het hoort erbij zeker… ik hoor toch van andere moeders dat ook hun kinderen er wat van kunnen.

Het leek me wel leuk om eens een ‘huishoud tag’ in te vullen, maar nog leuker om er zelf een te maken. Ik stel jullie voor :

De Huishoud Tag:

Vaatwasser of met de hand afwassen?

Vaatwasser! Op dit gebied ben ik echt een luie huisvrouw. Shame on me, maar ik zet de vaatwasser vaak twee maal per dag op.

Wegwerp poetsdoekjes of uitwasbaar poetsgerei?

Ik koop zelden of nooit wegwerp poetsdoekjes. Ik vind dat ze een chemische geur hebben, duur zijn en bovendien een grote belasting voor het milieu. Niet dat ik op dit gebied heilig ben hoor, verre van zelfs… maar alle beetjes helpen.

Stofzuiger of bezem?

Zonder twijfel stofzuiger! Ik kan niet zonder mijn stofzuiger. Een dag niet gestofzuigd is een dag niet geleefd! Nee hoor, grapje, maar het is hier gewoon vuil als ik niet elke dag stofzuig. We hebben dan wel een klein hondje, maar ze verliest haren alsof ze het formaat van een St-Benard heeft ­čśë

Stofzuiger of swiffer?

Hier kies ik ook voluit voor de stofzuiger. Ik kan me voorstellen dat een swiffer volstaat voor een huishouden zonder kinderen en/of dieren, maar hier is dat zeker niet het geval. Ik zou me bovendien arm moeten kopen aan swiffer doekjes.

Droogkast of was ophangen?

Ik ben niet echt fan van een wasdroger. Naar mijn mening slijt de was hier veel te snel door. Ik gebruik de wasdroger wel voor de handdoeken en het beddengoed. (Mijn uitgebreide mening over dit onderwerp kan je hier lezen.)

Milieuvriendelijke poetsprodukten of chemische troep?

Hier moet ik met het schaamrood op de wangen toegeven dat ik meestal niet met ‘groene’ producten poets. Ik gebruik vaak een allesreiniger met bleek in (alhoewel dit echt stinkt) of het eerste het beste product dat in de aanbieding staat. Zo houd ik bijvoorbeeld heel erg van de allesreiniger van Dettol (vooral voor de geur).

Overigens ben ik niet helemaal slecht bezig op dit gebied, want ik gebruik┬á wel vaak azijn of soda voor huishoudklusjes. Het blijft echter een werkpuntje meer aandacht te hebben voor ‘groenere’ producten. Tips zijn altijd welkom!

Vloeibaar wasmiddel of waspoeder?

Ik kies de laatste jaren bijna altijd voor vloeibaar wasmiddel. Het nadeel hiervan is wel dat je wasmachine hier op den duur van vervuilt, zeker als je ook vaak op lage temperaturen wast. Die vieze grijze smurrie in de rubbers van de wasmachine is ‘vetluis’. Het is geen echte luis (godzijdank), maar bestaat uit resten van huidschilfers, huidvetten en wasmiddel. Het veroorzaakt ook een nare geur. Af en toe een (lege) machine draaien op 90 ┬░ met een kopje soda of schoonmaakazijn kan dit probleem verhelpen, maar overdrijf hier zeker niet mee. Het kan op den duur je wasmachine aantasten.

Strijken of niet strijken?

Ik lees vaak op blogs dat er vrouwen zijn die nooit strijken. Hoe doen ze het om niet gekreukt door het leven te gaan? Ik wil hun geheim wel eens kennen? Dus als je het weet, zeg het me aub… Tot zolang besteed ik elke week nog een paar uurtjes aan strijken, helaas.

Chemische luchtverfrisser of geurstokjes?

Bij een schoon huis hoort ook een aangename geur. Sommige mensen zweren bij chemische luchtverfrissers (vooral op het toilet). Ik krijg van die dingen acuut hoofdpijn. Ik houd het dus bij geurstokjes (ook op het toilet).

Spuitbus of sopje, emmer en aftrekker om de ramen te poeten?

De ramen poets ik altijd op de ouderwetse manier, maar voor het glas in de binnendeuren gebruik ik lekker makkelijk een spuitbus en doekje.

Poetsvrouw of zelf poetsen?

Ik ben thuisblijfmama en heb dus tijd om zelf te poetsen. Toen ik nog werkte had ik ook geen poetsvrouw. Ik zou me teveel schamen voor mijn rommel  en zelf het halve huis als een gek beginnen te poetsen voordat ze kwam. Dat schiet ook niet op natuurlijk. Desalniettemin begrijp ik heel goed dat een poetsvrouw goud waard is voor sommige mensen en hen in staat stelt om werk en gezin te combineren.

 

Voel je vrij om de Huishoud Tag over te nemen, graag met een linkje naar mijn website. Enne… poets ze!!

 

 

 

 

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

8 gedachten over “De Huishoud Tag”

 1. Ik las laatst al dat je uren per dag besteedt aan het huishouden, in plaats van buiten wandelen…

  Knap hoor!

  Hier wordt dus nooit gestreken en al zeker niet “een paar uur per week”. Kwestie van geen overhemden. En de was een beetje iitklapperen voor je ’t ophangt.

  Als kostwinner en thuisblijfmama heb ik de tijd er niet voor en als ik die tijd w├ęl zou hebben dan zou ik t nog niet willen.

  Maar nogmaals…. complimenten voor jou!

    1. Oh, dan had ik het verkeerd ge├»nterpreteerd! Sorry…
     Je hebt wel gelijk dat ik meer tijd moet maken om te genieten, ipv altijd met het huishouden bezig te zijn. Ik besef dat wel maar ik ben nu eenmaal een pietje precies.
     Dat schuldgevoel ook altijd h├ę…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge