Eet jij konijn?

Onlangs las ik in dit artikel dat we steeds minder konijn eten. Bij jonge mensen komt konijn bijna nooit op hun bord. Ze zouden ook niet (meer) weten hoe ze het moeten bereiden.

Ik eet sowieso geen konijn. Ik eet helemaal geen vlees trouwens (uitgezonderd af en toe vis, ik mag mezelf dus geen vegetariër noemen). Mijn man en kinderen eten wel vlees, maar konijn is hier nog nooit om tafel gekomen.

Vroeger toen ik kind was

Ik herinner me wel dat toen ik kind was, er af en toe konijn op tafel kwam bij familie. Echt weerzinwekkend vond ik dat, toen al. Ik weigerde trouwens ook al vroeg in mijn jeugd om paardenvlees te eten. Paardenvlees werd vroeger ook veel meer gegeten dan nu, heb ik de indruk.

Volgens het artikel eten we veel minder konijn omdat we het teveel associëren met een een huisdier: een knuffelzacht, lief schattig konijntje. Ik denk dat dit zeker klopt. Als kind was dat voor mij in ieder geval de reden om geen konijn of paard te eten. Later kon ik het eten van kip, rund of varken ook niet meer opbrengen. Ik eet nu al meer dan 25 jaar geen vlees meer. Zoals gezegd ben ik geen echte vegetariër omdat ik nog vis eet. Ooit wil ik hier ook mee stoppen, want het steekt me hoe langer hoe meer tegen.

Ik houd gewoon niet van vlees

Ik heb het nooit moeilijk gevonden om geen vlees te eten, omdat ik het niet lekker vind en ook wel een beetje vies. Ik ben het vooral niet eens met de manier waarop we met dieren (die bedoeld zijn voor consumptie) omgaan en ze behandelen als voorwerpen. Ik denk dat er heel weinig mensen nog kip zouden eten als ze zelf de kip moesten slachten en pluimen. Ik ben er zeker van dat mijn kinderen dan al heel snel vegetariër zouden worden. Ik zou trouwens ook geen vis meer eten als ik hem zelf moest vangen en doden…

Eigenlijk zijn we in onze maatschappij een beetje vervreemd van de herkomst van ons voedsel. Ik merk bij mijn jongste zoon dat hij het nog niet altijd helemaal vat waar ons vlees vandaan komt. Hij zegt soms dingen als: ‘De dieren die wij eten zijn vanzelf gestorven hé mama, omdat ze oud waren’. De volledige waarheid over de herkomst van ons vlees heb ik hem  nog niet durven vertellen, het is al zo’n moeilijke eter…

Lief schattig konijntje

Bij het eten van konijn zijn we er ons heel erg van bewust dat we wel degelijk een dier op ons bord hebben liggen. Een dier dat gevoelens heeft, dat lief en mooi is. Dit weerhoudt veel mensen van het eten van konijn.

Maar een koe is ook een mooi dier en een varken is veel intelligenter dan we denken. Om van kippen nog maar te zwijgen. Ik zie elke dag in het kippenhok wat voor een leuke dieren dit zijn.

Is het niet hypocriet dat we vinden dat we geen huisdieren mogen eten, maar wel koeien, varkens en kippen? Ik geef direct toe dat ik ook niet zuiver op de graad ben op dit gebied…

Biologisch vlees

Misschien moet ik er toch maar eens werk van maken om enkel nog biologisch vlees in huis te halen. Helaas is dit best wel prijzig, maar als ik mijn kinderen en man kan overtuigen om wat minder vlees te eten is dit geen onhaalbare optie.

Natuurlijk moeten koeien, varkens, kippen,… die gehouden worden op een biologische manier ook veel te vroeg sterven. Ze hebben in ieder geval een  beter leven gehad en dat kan toch alleen maar gezonder zijn.

In mijn ideale wereld worden er geen dieren meer gedood voor vlees. Misschien wordt deze droom ooit werkelijkheid, want de wetenschap staat niet stil. Op termijn zal het mogelijk zijn om vlees te produceren zonder dat hier één dier voor moet lijden. Ik schreef er ooit al dit artikel over.

Eten jullie konijn?

 

*Afbeelding: Pixabay

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

12 gedachten over “Eet jij konijn?”

  1. Nee, ik eet geen konijn. Ik heb trauma’s overgehouden aan een gevild konijn dat ik in mijn jeugd gezien heb. Ik eet trouwens ook geen paardenvlees en varkensvlees. Als mensen de dieren zelf moesten slachten, zou er veel minder vlees gegeten worden! Ik ben geen vegetariër, maar ik probeer wel bewust om te gaan met het eten van vlees.

  2. Wat goed dat je overweegt om over te stappen op biologisch vlees! Ik eet dit al jaren. Daarnaast is het te overwegen om de hoeveelheden per maaltijd terug te brengen. Zo eten wij al heel lang geregeld biologische spekjes en dan hebben we samen 100 gram genoeg.

    Ik vroeg me ook af of in België ook producten van de Vegetarische Slager bekend zijn? Daar ben ik echt fan van, het beste vleesalternatief voor echte vleeseters! De webshop bezorgt ook in Vlaanderen, zag ik.

  3. Mijn bompa kweekte konijntjes en ik ben als kind eens bij hen aangekomen toen hij ze aan het villen was. Ik herinner me dat dus niet. Maar ik kan geen konijn eten. Als ik weet dat het konijn is, wordt ik ziek…

  4. Ik eet zelf ook geen vlees. Wel heel af en toe vis.
    De rest van het gezin eet drie keer per week vlees. Biovlees hoeft niet eens heel veel duurder te zijn. Ik bestel het online. En wat mariimma zegt: minder grote porties en minder vaak, dan is het goed te doen. Meer heb je ook helemaal niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge