Zeg neen tegen tinnitus!

tinnitus

Tinnitus of oorsuizen, het is geen pretje om mee te leven. Zo’n constante piep in je oren is bloedirritant, en jammer genoeg  kan er er nauwelijks iets aan gedaan worden om er vanaf te raken.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen: dit is absoluut waar als het over tinnitus gaat. De laatste jaren wordt er gelukkig veel meer aan preventie gedaan, en weten de meeste mensen heel goed dat ze hun gehoor niet onbeschermd mogen blootstellen aan sterk lawaai. Oorsuizen wordt immers meestal veroorzaakt door beschadiging van ons gehoororgaan. En lawaai beschadigd nu eenmaal ons gehoor.

Natuurlijk kan tinnitus ook andere oorzaken hebben, zoals herhaalde oorontstekingen of bepaalde ziektes, maar hierover ga ik het niet hebben in dit artikel.

Een groot deel van de jeugd heeft tinnitus en moet leven met een constante fluittoon in de oren. Als ik me niet vergis zou één op de tien jongeren in meer of mindere mate lijden aan tinnitus. De oorzaak hiervan is niet moeilijk te achterhalen. Op festivals staat de muziek vaak loeihard en ook op fuiven is dit meestal het geval. Het dragen van oortjes of koptelefoons met luide muziek is ook niet zonder gevaar.

Gelukkig zijn er de laatste jaren geluidsnormen op festivals en dergelijke , maar ook dan blijft het noodzakelijk om je oren te beschermen met oordopjes.

Oordopjes op maat

Ikzelf heb een lichte vorm van tinnitus. Ik kan er goed mee leven, maar had het toch liever anders gehad. Er is nooit nog echte stilte als je tinnitus hebt. Ik heb enkele jaren geleden oordopjes op maat laten maken en die draag ik trouw als ik in een lawaaierige omgeving moet zijn. Ik kan nog heel slecht lawaai verdragen sinds ik tinnitus heb. Dit schijnt vaak samen te gaan.

Als je eenmaal tinnitus hebt is het zeer belangrijk om te voorkomen dat het nog erger wordt. Dit doe je door jezelf steeds te beschermen tegen harde geluiden. Ofwel blijf je gewoon weg uit plaatsen waar het heel lawaaierig is, ofwel draag je goede oordopjes. Ik kies voor het laatste.

Als ik bijvoorbeeld in een binnenspeeltuin (krijspaleis) ben draag ik ook mijn oordopjes. Het geeft me een veel aangenamer gevoel om dat constante gekrijs en geschreeuw in zo’n gelegenheid een beetje gedempt te hebben.

Het voordeel van oordopjes op maat is dat je ze niet ziet (ze zijn volledig doorschijnend). Vergeet de knalgele proppen die uit je oor steken. Een ander voordeel is dat ze het geluid dempen, maar dat je toch nog heel goed een gesprek kan voeren. Ze filteren als het ware de schadelijke geluiden.

Welke gehoorbescherming gebruiken mijn kinderen?

Mijn kinderen zijn heel goed op de hoogte van het gevaar van lawaai. Mijn oudste zoon gaat regelmatig op stap, en dan draag hij altijd oordopjes. Hij  heeft er verschillende uitgeprobeerd en vindt uiteindelijk de oordoppen van natuurlijke was van Quies de aangenaamste in gebruik. De was vormt zich volledig naar de gehoorgang en kan urenlang blijven zitten zonder te hinderen. Een groot voordeel is ook dat je ze niet (of nauwelijks) ziet zitten. Soms moet je even zoeken vooraleer je de oordoppen vindt waar je jezelf het prettigste bij voelt. Dit is voor iedereen anders.

Mijn zoon van zeven gebruikt een hoofdtelefoon wanneer hij in een lawaaierige omgeving is. Hij gaat nogal eens mee naar het autocircuit en dan moeten zijn oren uiteraard heel goed beschermd worden.  Hij gebruikt de gehoorbescherming voor kinderen van 3M. We zijn er heel tevreden over.

Praat erover met je kinderen!

Als ik jullie één goede raad mag geven: praat met je kinderen over gehoorbescherming! Gehoorbescherming is zo belangrijk, je hebt namelijk maar één paar oren en daar moet je het de rest van je leven mee doen.

 

Gebruiken jullie gehoorbescherming?

 

  • Afbeelding: Pixabay
  • Dit artikel bevat een affiliate link

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

6 gedachten over “Zeg neen tegen tinnitus!”

  1. Ik heb toevallig deze week oordopjes gekocht voor mijn oudste. Carnaval start vandaag en verder bezoekt ze regelmatig festivals. Ik hoop dat ze ze ook echt gaat gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge