Mogen scholen incassobureaus inschakelen?

Ik zal meteen antwoorden op de vraag in de titel: ja, scholen mogen wettelijk gezien incassobureaus inschakelen! Sterker nog, scholen zijn een nieuwe (lucratieve) afzetmarkt geworden voor incassobureaus. Eén op de drie Belgische scholen doet beroep op een incassobureau om zijn onbetaalde schoolfacturen te innen. Lees zeker ook dit artikel als je er meer over wilt weten.

Hoort dat wel, scholen die incassobureaus inschakelen?

Mijn persoonlijke mening is hierover is: neen, dat hoort niet! 

Ik begrijp heel goed dat schoolfacturen betaald moeten worden. Anderzijds is het voor sommige mensen erg moeilijk om deze -soms grote bedragen- tijdig te betalen.

In het kleuter- en lager onderwijs kennen we de maximumfactuur, hierdoor vallen de schoolkosten nog wel mee. Vanaf de midddelbare school echter, bestaat er geen maximumfactuur meer. Dan kunnen de kosten -afhankelijk van de gekozen richting- heel snel hoog oplopen. Ik ben toch meestal rond de 500 euro per jaar kwijt voor een kind in het middelbaar (zonder schoolreizen en zonder aankoop materiaal).

Uiteraard is het belangrijk dat scholen hun facturen betaald krijgen, maar onderwijs is een recht van elk kind. Het kan toch niet dat ouders die het al zeer moeilijk hebben nog dieper in de put worden geduwd door de woekerbedragen die incassobureaus aanrekenen bovenop de openstaande schuld.

Het kan ook anders!

Ik pleit voor een andere aanpak. In de school waar mijn jongste zoon nu zit is er een heel goed beleid om alle kinderen gelijke kansen te bieden. Met carnaval bijvoorbeeld, knutselen de kinderen zelf hun kostuums in de klas. En met een verjaardag zorgt de school voor de traktatie. Op deze manier is er geen onderscheid tussen de kinderen en hoeven ouders zich ook niet verplicht te voelen om extra kosten te doen. Ik vind dit super en sta hier als ouder 100% achter.

De middelbare school -waar mijn oudste zoon vorig jaar afstudeerde- organiseert elk jaar een tombola om ouders die het moeilijk hebben (discreet) te helpen. Zo kunnen ook hun kinderen mee op schoolreis. Wanneer er betalingsproblemen zijn kan dit besproken worden met de school en kan er samen naar een oplossing worden gezocht.

Ik ben ervan overtuigd dat de meeste ouders écht wel hun schoolfactuur willen betalen en openstaan om een oplossing te vinden. Het is niet nodig om hen als criminelen te behandelen. Een kind kiest nu eenmaal niet of het in weelde of in armoede wordt geboren…

Ja, ook ik kreeg ooit zo’n brief in de bus!

Enkele jaren geleden liep ik achteloos naar de brievenbus. Wat schrok ik toen ik tussen de stapel reclamedrukwerk een brief van een incassobureau zag liggen. ‘Hoe kan dat nu?’, dacht ik? Ik betaal steeds mijn rekeningen netjes op tijd, en néén ik heb geen financiële problemen.

Ik deed de brief open en ik moest een bedrag van 50 euro zo snel mogelijk op de rekening van het incassobureau storten. Het bedrag dat ik niet betaalde was 4,50 euro, de overige 45,50 euro waren kosten die het incassobureau aanrekende.

Ik snapte echt niet waar het over ging. Er stond heel weinig informatie in die brief. Ik kon er alleen uit opmaken dat het over een schoolrekening van mijn jongste zoontje ging. Een rekening van 4,50 euro die ik nooit betaalde blijkbaar. Ik kon me niet herinneren dat ik die rekening ooit gezien had…

Ik belde (licht in paniek) naar het centrale secretariaat van de school. Het gaat hier over een zeer grote scholengroep waaronder verschillende scholen in de stad (en omgeving) vallen. Ik legde uit dat ik nooit een rekening van 4,50 euro had gezien en dat ik niet wist waarover het ging. Ik moet zeggen dat ze niet erg vriendelijk waren aan de andere kant van de lijn. Eerst zei de medewerkster dat ik dat incassobureau gewoon moest betalen. Ik was immers in fout, want ik had mijn rekening niet op tijd betaald. Ze zei dat ze vandaag al zo’n tiental mensen voor hetzelfde aan de lijn had gehad…. Na even aandringen (en met tegenzin) wou ze dan toch opzoeken over welke rekening het  concreet ging.

Het jaar daarvoor was mijn zoontje begin oktober van school veranderd. De rekening van 4,50 euro ging dus over de maand september (toen hij nog in die andere school zat). Die twee scholen vallen onder dezelfde scholengroep. Ik ging er dus vanuit dat de kosten voor september bij de nieuwe schoolfactuur waren gevoegd, en ik dus alles betaald had. Ik herinner me dat de schoolfacturen in die school ook altijd met de leerlingen (kleuters) werden meegegeven. Aangezien mijn zoontje van school was veranderd heb ik dus nooit een factuur gekregen.

De mevrouw aan de andere kant van de lijn zei dat dit geen excuus was omdat ze nadien nog een aanmaning per post hadden gestuurd. Ik heb die aanmaning nooit gezien… Is ze verloren gegaan in de post misschien? Ik kan me in ieder geval niet voorstellen waarom ik een rekening van 4,50 euro niet zou betalen. Ik vroeg aan die mevrouw waarom ze me dan niet even opgebeld hadden? Ze antwoordde: ‘Denkt u dat we daar tijd voor hebben hier, we zijn een scholengroep met meer dan 2000 leerlingen!’. Er viel duidelijk niet te praten met deze mevrouw…

‘Ik zal die stomme rekening dan maar betalen aan die dieven van dat incassobureau’, dacht ik bij mezelf. Anders gaat het me alleen nog maar meer kosten. Gelukkig wachtte ik nog heel even met betalen…

Schaamte

Eigenlijk schaamde ik me een beetje dat ik zo’n brief van een incassobureau had gekregen. De mensen denken dan toch al snel dat je een wanbetaler bent. Toch trok ik mijn stoute schoenen aan en sprak ik een juffrouw (van het schooltje waar mijn zoontje op dat moment zat) aan. Zij is toen wat beginnen rondbellen en uiteindelijk kreeg ik het verlossende bericht dat ze het voor één keer ‘door de vingers gingen zien’ en ik alleen die 4,50 euro aan het incassobureau moest betalen (zonder de extra kosten dus). De medewerkers van de financiële dienst van de school vonden dat ze een serieuze geste naar mij hadden gedaan en vonden dat ik dankbaar moest zijn. Dat hebben ze zo ook letterlijk gezegd. Ik denk er heel wat anders over.

Ik heb die stomme 4,50 euro toen onmiddellijk betaald en ben nadien naarstig in het schoolreglement gaan lezen. Er stond heel duidelijk dat bij wanbetaling eerst de ouders aangesproken moeten worden. Wanneer dit niets oplevert kan er eventueel een incassobureau worden ingeschakeld.

Het is duidelijk dat de procedure, vermeld in het schoolreglement, hier niet is gevolgd. Ik stond dus recht in mijn schoenen en daar ben ik tot op heden nog steeds van overtuigd. Ik was erg boos hierover, dat kan ik jullie wel vertellen. Toch heb toen ik beslist om het er maar bij te laten, het had me al genoeg energie gekost…

Gelukkig zit mijn zoontje nu in een andere scholengroep met een heel open beleid. Al mag ik de leerkrachten van die andere scholengroep niets verwijten. Het is eerder het beleid dat hier de mens (het kind) achter de cijfers (de onbetaalde rekening) niet meer ziet…

Gelukkig heb ik geen financiële problemen, maar hoe erg moet het zijn als je een schoolrekening echt niet kan betalen (ook al wil je dit heel graag)… Gelukkig komen er vanuit politieke hoek tegenwoordig voorstellen om te verbieden dat scholen incassobureaus inschakelen.

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Eén gedachte over “Mogen scholen incassobureaus inschakelen?”

  1. Pff wat een achterhoog bedrag is vergelijking tot het niet betaalde bedrag. Of je niet regelmatig daar bent dat ze je even aan kunnen spreken. Ik begrijp ook uit die reacties dat ze het er druk hebben, maar waarom dan niet de brieven klaarleggen voor de leerkrachten die netjes uitdeelt? In Nederland heb je meerdere programma’s over mensen met schulden en helaas zie ik nog te vaak dat die mensen iets anders betalen dan de huur. Een tv of iets voor een verzameling. Hoewel ik wel had gemogen ben ik met de meeste reizen binnen school niet meegegaan omdat ik het te duur vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge