Over bloggen en social media

toekomst bloggen

De laatste tijd heb ik het gevoel dat veel leuke (persoonlijke) blogs ermee kappen. Voor een stuk laten ze een leegte na, want hun vertrouwde stukjes waren een vaste waarde in mijn leven, en iets om elke dag naar uit te kijken.

Vroeger las ik verschillende tijdschriften. Nu lees ik blogs. Er gaat (bijna) geen dag voorbij zonder dat ik even een bezoekje breng aan mijn favoriete blogs. Ik ben niet altijd een trouwe reageerder, maar dat neemt niet weg dat ik geniet van die dagelijkse stukjes tekst. Stukjes waarin in herkenning vind, die me iets laten bijleren of die me doen lachen.

Er zijn onnoemelijk veel blogs te vinden op het internet.  Je kan het zo gek niet bedenken of iemand schrijft er wel over. Toch merk ik dat de populariteit van het (of is het ‘de’ blog?) klassieke blog stilaan afneemt. Om een blog te lezen moet je even tijd nemen en vaak ook je hersens gebruiken.

Youtube

De laatste tijd neemt Youtube voor een deel de functie van die blogs over. Youtube is enorm populair bij de jeugd, maar ook de niet meer zo piepjonge kijkers lijken Youtube ontdekt te hebben. Ikzelf heb ook vaste kanalen op Youtube die ik volg. Toch zal Youtube voor mij nooit het lezen van blogs kunnen vervangen. Ik houd nu eenmaal veel van lezen (maar ook van schrijven natuurlijk).

Haatreacties

Op Youtube plaats ik overigens vrijwel nooit een reactie. Het ligt me gewoonweg niet zo. Wanneer ik scroll door de reacties op Youtube schrik ik soms van de haat die van het scherm spat. Ik weet dat er onder bloglezers ook trollen zijn die giftige reacties plaatsen, maar dit is toch veel minder heb ik het gevoel. Gelukkig heb ik er op mijn blog nog nooit last van gehad .

Het is ongelofelijk wat voor verwijten en beledigingen sommige mensen uiten onder zo een Youtube fimpje. Kijk dan gewoon niet als het je niet aanstaat, simpel toch.

Blog én Youtube kanaal

Veel bloggers springen mee op de Youtube trein en combineren hun blog met filmpjes op Youtube. Het is zeker een slimme zet als je je publiek wilt vergroten, en ik vind het (meestal) een leuke evolutie. Ikzelf ben niet van plan om een Youtube kanaal te beginnen. Het is gewoon niet mijn ding, ik laat dit aan de jeugd over.

Facebook

Facebook neemt tegenwoordig -naar mijn gevoel- een beetje de rol van blogs over. Voornamelijk de Facebook groepen die handelen over een bepaald onderwerp (bv. over opvoeding, opruimen of besparen) trekken heel veel lezers. Er is super veel interactie tussen de leden van zo’n groep. Vaak moedigen ze mekaar aan en is alles heel positief. Jammer genoeg kom je er af en toe ook weer azijndrinkers tegen…

Ik ben lid van een aantal Facebook groepen die me interesseren, maar net als Youtube zullen zij voor mijn nooit het lezen van blogs kunnen vervangen.

Instagram, Twitter en Snapschat

Ook deze media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Ik ben enkel op Instagram actief. Ik vind Instagram een leuk medium, maar toch is ook dit de laatste jaren echt veranderd vind ik. Heel veel draait rond reclame, marketing en influencers. Ik weet niet of ik dit wel zo een goede evolutie vind.

De toekomst van het bloggen

Ik heb geen glazen bol en kan niet in de toekomst kijken, maar sommigen zeggen dat de echte glorietijd van het bloggen voorbij is. Toch is het  bloggen volgens mij nog lang niet dood en zal het wellicht wel altijd blijven bestaan (onder één of andere vorm).

Er zijn nog steeds grote blogs die enorm succesvol zijn, maar in de regel zijn zij ook heel actief op andere social media. Er zijn uitzonderingen, maar ze zijn dun gezaaid.

Zolang ik plezier beleef aan het bloggen ga ik gewoon door, en zolang er mensen zijn die het de moeite vinden om hier komen lezen ben ik een gelukkig mens.

Hoe denken jullie dat bloggen in de toekomst zal evolueren?

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

5 gedachten over “Over bloggen en social media”

  1. Bloggen doet mij goed en de reacties op mijn berichten ook! Ik vind het jammer dat ik minder tijd heb, omdat ik meer uren betaald werk. Daardoor zijn mijn blogbericht ook minder inhoudelijk! Inmiddels ben ik ook op Instagram te vinden, maar dat vind ik nogal vluchtig, minder bestendig. Ik lees je graag!

    1. Dank je!
      De reacties die ik krijg op mijn blog doen me ook goed. Het is fijn als mensen -in deze drukke tijden- even de moeite nemen om te reageren. Bloggen kost inderdaad veel tijd, dat is zeker waar.

  2. Er zal vast wel weer een ander medium komen. Ik houd t niet heel erg bij. Ik blog omdat ik van schrijven houd. Dat is t eigenlijk wel.
    Twitter ben ik mee gestopt, dat is overduidelijk niet mijn medium. Fb en Instagram heb ik wel, ik vind beiden leuke manieren om met veel mensen een lijntje te houden.

  3. Ik blog al lang, en het is inderdaad al lang niet meer zoals in het begin. Wat niet wegneemt dat ik het erg leuk blijf vinden. Volgens mij starten er altijd nog wel blogs en zullen er ook weer verdwijnen. Dat is denk ik een natuurlijk proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge