Hoe ik 5 kilo afviel in 8 weken

5 kilo afvallen

Een kilootje teveel is geen ramp, een kilootje of vijf (of desnoods tien of meer) ook niet natuurlijk. Het gaat erom dat je jezelf goed voelt in je vel. Hier zijn we het -denk ik- allemaal over eens.

Als het gaat om ernstig overgewicht, waarbij je gezondheid in gevaar is, vind ik het een andere zaak. Tegenwoordig is er veel te doen rond ‘body positivity’ en dat is natuurlijk heel goed: je eigen lichaam aanvaarden zoals het is, maar ook dat van anderen. Wie kan hier nu iets op tegen hebben?

Gezondheid

Toch vind ik het belangrijk dat mensen beseffen dat je met ernstig overgewicht je gezondheid geen eer aandoet: diabetes type 2, versleten knieën, hoge bloeddruk en/of cholesterol, hart- en vaatziekten…

Uiteraard hebben deze aandoeningen niet enkel overgewicht als oorzaak, maar we kunnen niet ontkennen dat de invloed van voeding (en een gezond gewicht) best groot kan zijn op onze gezondheid. Ik heb er absoluut geen probleem mee dat iemand (extreem) te zwaar is, maar we mogen onze ogen  natuurlijk niet sluiten voor het feit dat dit de kwaliteit het leven enorm kan beïnvloeden in de negatieve zin.

Ik weet dat ik me hiermee op glad ijs begeef, maar morbide obesitas als ‘normaal’ beschouwen is me toch een brug te ver. Zo’n groot overgewicht is een probleem -daar moeten we niet flauw over doen, vind ik- dat best aangepakt wordt.

Natuurlijk heb ik het hier niet over personen die omwille van gezondheidsproblemen -en/of medicatiegebruik kampen met (ernstig) overgewicht. In vele gevallen is het echter wel mogelijk om een aantal kilo’s te verliezen, waardoor de levenskwaliteit sterk kan verbeteren.

Hoe ik het aanpak

Maar nu even over mezelf. De laatste tijd had ik me een beetje laten gaan, op het gebied van gezonde voeding: teveel snoepen, te weinig gezond koken maar kiezen voor gemakkelijkheidsoplossingen (#dominos, #pakjesenzakjes), frustratie-eten,…

Het gevolg hiervan was een weegschaal die een kilo of vijf teveel aangaf. Dit was geen ramp natuurlijk (want mijn BMI was nog netjes nipt onder de 25). Toch voelde ik me gewoon niet goed bij dit gewicht. Mijn kleren pasten niet meer of spanden te hard, ik voelde moe en futloos en ook mijn spiegelbeeld stond me niet aan. Niet dat ik hier wakker van lag (als veertig- plusser moet je nu eenmaal aanvaarden dat je niet meer zo straks als voorheen in je vel zit). Maar toch… het zinde me niet.

Ik wilde er enkele kilootjes vanaf krijgen (minstens 5).  En tot mijn verbazing kan ik zeggen dat het me niet al teveel moeite heeft gekost, eens ik de knop had omgedraaid.

Ik houd niet van extreme diëten en geloof ook niet dat ze een duurzame oplossing zijn. Dus pakte ik het aan door een aantal dagelijkse gewoontes te veranderen. Het leverde me op 8 weken tijd toch het beoogde resultaat op: – 5 kilo op de weegschaal.

Ik zet voor jullie even op een rijtje hoe ik het aanpakte, misschien heeft iemand er iets aan. Ik ben natuurlijk geen voedingsdeskundige en eigenlijk deed ik zomaar wat, maar het werkte… Of het voor jou ook werkt weet ik niet. Ik denk dat iedereen een manier moet kiezen die bij zichzelf past. Anders houd je het toch niet vol. En aub, neem sommige puntjes uit mijn lijstje met een korreltje zout 😉

Mijn tips om 5 kilo af te vallen:

 • Zorg ervoor dat je een zoon hebt die enorm veel bezig is met sport en gezonde voeding en je er dus constant op wijst hoe fout je bezig bent als je een koekje in je mond wilt stoppen.
 • Ban alle koekjes en zoetigheden voor een tijdje volledig uit je leven, tot je volledig bent afgekickt van je suikerverslaving. Drink ook geen light dranken. Deze houden je drang naar zoet alleen maar in stand. Na een tijdje mag je af en toe weer een koekje eten, maar niet overdrijven natuurlijk.
 • Zorg dat je kampt met veel stress, dan val je vanzelf af (al weet ik niet of dit een goede tip is).
 • Sla het ontbijt gewoon over als je toch geen zin heb om te eten in de ochtend. Dat zijn weer een heel deel calorieën uitgespaard. Het is wel niet de bedoeling dat je deze calorieën in de loop van de dag gaat bijeten natuurlijk. Ik vind het een verademing dat ik niet meer ‘moet’ eten ’s ochtends als ik daar geen zin in heb.
 • Stap ervan af om bij elke maaltijd koolhydraten te eten. Ik eet vaak een maaltijd met enkel groenten en eiwitten (bijvoorbeeld gestoofde groenten met omelet). Beperk het eten van brood, maar eet bijvoorbeeld eens wat yoghurt met fruit en zaden in de plaats. Wees hierin niet extreem, want dan houd je het toch niet vol!
 • Wees niet bang van gezonde vetten (olijfolie, advocado, noten, vette vis…). Ze zijn heel gezond voor je lichaam en geven lang een verzadigd gevoel.
 • Mijd producten waar transvetzuren inzitten: margarines, industriële koekjes en gebak, bereide snacks… Kies liever voor ‘echte’ producten zoals roomboter of kokosolie. En bak je eigen koekjes (met gezonde(re) ingrediënten) als je wilt snoepen. Maar uiteraard geldt ook hier: niet overdrijven.
 • Drink geen frisdranken of vruchtensappen. Ze bevatten extreem veel suiker. Kies liever voor water, koffie of thee.
 • Verklein je porties. Stop met eten als je nog een beetje honger hebt. Pas twintig minuten na de maaltijd geven je hersenen het signaal dat je verzadigd bent. Dit is in het begin even doorzetten, maar het loont.
 • Drink een groot glas water als je een hongertje hebt. Vaak verwart je lichaam het gevoel honger met dorst.
 • Voel je niet verplicht om tussendoortjes te eten als je geen honger hebt. Het eten van tussendoortjes is vaak een gewoonte en niet noodzakelijk voor je gezondheid.
 • Overdrijf niet met fruit eten. Fruit is gezond, maar je hoeft niet persé twee bananen, een trosje druiven en vijf mandarijnen per dag te eten. Wissel af met stukjes komkommer, worteltjes of wat snoeptomaatjes.
 • Eet niet te weinig calorieën, met crash diëten is niemand geholpen en ga je alleen maar je stofwisseling vertragen.

Zo dit waren mijn tips om wat kilootjes kwijt te spelen. Voor mij werkt dit, zonder dat ik er al te veel moeite moet voor doen. En niet onbelangrijk, zonder dat ik er honger voor moet lijden.

Hebben jullie nog tips?

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

3 gedachten over “Hoe ik 5 kilo afviel in 8 weken”

 1. Behoud je spieren en bouw ze het liefst nog iets op als je boven de veertig bent. Je spiermassa neemt dan al vanzelf af, vanwege de leeftijd, dus spierbehoud is belangrijk als je dezelfde hoeveelheid energie wil blijven eten als toen je 20 was.
  Het is een combinatie: eet minder, beweeg meer. Liefst groenten (maar volkoren brood mag echt wel hoor… :P).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge