Wat ik vond van de film ‘Girl’

Eén van de voordelen van het hebben van kinderen in de puberleeftijd (of ouder) is dat je eindelijk eens samen naar een film kan gaan kijken waar je zélf ook iets aan hebt. Versta me niet verkeerd, af een toe een leuke Disneyfilm kan ik best wel waarderen, maar het is -eerlijk is eerlijk- nooit mijn eerste keuze.

Toen ik de lovende recensies las over de Belgische film ‘Girl’ was mijn nieuwsgierigheid onmiddellijk gewekt. Ik wist mijn vijftienjarige dochter enthousiast te maken  -waar ik weinig moeite voor moest doen, want zij zou elke dag naar de film gaan mocht ze de kans krijgen- en gisteren gingen we naar de bioscoop. Ik kan je nu al verklappen: onze (hoge) verwachtingen werden ruimschoots overtroffen!

Terecht in de prijzen

Girl is het debuut van de piepjonge filmmaker Lucas Dhont en sleepte al een hele rits aan prijzen in de wacht op verschillende filmfestivals, waaronder dat van Cannes. Absoluut geheel terecht overigens, naar mijn mening.

Het vertelt het (deels) waargebeurde verhaal van het vijftienjarig transgendermeisje Lara. De worsteling met haar identiteit en haar tomeloze ambitie om het te maken als ballerina, waarbij ze botst op de grenzen van haar lichaam, zijn hierbij de rode draad.

Aanvaarding

Aanvaarding door leeftijdsgenoten en familie komen ook aan bod, zij het eerder subtiel. Je zou verwachten dat dit thema de hoofdmoot uitmaakt bij een film met dit onderwerp, maar dit is niet het geval. Lara groeit op in een liefdevol gezin bestaande uit een begripvolle, ondersteunde vader en een kleiner broertje van zes (trouwens subliem vertolkt door Oliver Bodart). Door haar leeftijdsgenoten wordt ze tot op zekere hoogte aanvaardt, toch wordt haar ‘anders zijn’ enkele keren op een pijnlijke manier duidelijk… Momenten die je naar de keel grijpen.

De film is groots in zijn eenvoud. Er wordt langzaam opgebouwd tot het moment aan het einde van de film, waarbij je gewoon voelt dat heel de zaal naar adem snakt.

Prachtig acteerwerk

Ik heb het nog niet gehad over het prachtige acteerwerk van de zestienjarige Victor Polster, die de rol van Lara vertolkt. Er is niet gekozen voor een transgendermeisje en daar is naar verluid wel wat kritiek over geweest. Toch vertolkt Victor, ook in het echte leven een balletdanser,  zijn personage op verbluffende wijze. Wat een talent!

Ik kan maar één ding zeggen: ga naar deze film! Het is de beste film die ik in lange tijd heb gezien.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

4 gedachten over “Wat ik vond van de film ‘Girl’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge