Confession: klusjes in het huishouden die ik veel te weinig doe

klusjes in het huishouden

Ik heb graag een net huis. Een kuiszieke huisvrouw ben ik zeker niet, maar van teveel rommel en viezigheid word ik echt onrustig.

Natuurlijk is mijn huis niet 24/7 spik en span. Er lopen hier immers ook nog kinderen, een man en een hond rond. En elk hebben ze hun eigen minpuntjes: dochterlief is een enorme sloddervos, oudste zoon is netjes maar vergeet steevast zijn kamer te verluchten en jongste zoon knutselt heel graag (lees: heel veel rommel, maar wel heel veel plezier). Over de man zwijg ik, want die leest mee ;-). En ons hondje is super lief, maar helaas verliest ze zoveel haren dat je zou denken dat ze het formaat van een Sint Bernard heeft.

Ik maakte een overzicht van de klusjes in het huishouden die steeds terugkomen en die ik dagelijks, wekelijks… of veel te weinig doe.

De klusjes die dagelijks terugkomen zijn:
 • keuken opruimen, vaatwasser vullen en het aanrecht en de tafel reinigen
 •  woonkamer opruimen
 • badkamer opruimen en oppervlakkig reinigen
 • benedenverdieping stofzuigen (de hond komt niet boven, dus daar moet ik minder stofzuigen)
 •  wc’s poetsen
 • bedden opmaken
 • wassen en  was opvouwen
 • huis verluchten
 • dieren verzorgen (hond en kippen)
 • vuilbakjes leegmaken,…
Wekelijks doe ik het volgende:
 • badkamer grondig poetsen
 • bovenverdieping en trap volledig stofzuigen
 • slaapkamers poetsen en beddengoed verschonen
 • met nat dweilen (soms meerdere keren per week, indien nodig)
 • planten water geven
 • benedenverdieping (keuken, bijkeuken, hal, woonkamer) volledig poetsen
 • strijken (zeg maar gerust strijkmarathon, want ik doe al mijn strijk van de week meestal in één keer)
 • tuin onderhouden

Ongetwijfeld ben ik nog een heleboel klusjes vergeten, maar het gaat erom dat jullie een globaal beeld hebben.

Helaas zijn er ook een heleboel taakjes die ik veel te weinig doe. Met het schaamrood op de wangen moet ik toegeven dat ik op dat gebied een beetje een viespeuk ben 😉 Ik vind die klusjes gewoon niet fijn om te doen of ik vergeet ze gewoon.

De klusjes die ik veel te vaak oversla:
 • Mijn auto poetsen. Hierin ben ik echt heel erg. Mijn auto ziet er bij momenten echt ranzig uit. Mijn zoontje heeft de onhebbelijke gewoonte om na school nog snel een overgebleven koek te eten in de auto. Het gevolg is dat er gerust een hele kolonie muizen een paar weken kan overleven van de kruimels op de grond en tussen de zetels. Verder is het dashboard helemaal bestoft en mogen de ramen en de buitenkant ook wel eens gepoetst worden…
 • De ramen poetsen. Vooral als de zon op de ramen schijnt en ik net bezoek heb kan ik me oprecht schamen. Waarom is het alweer drie maanden geleden dat ik de ramen heb gepoetst?
 • De schuur opruimen. Vaak zet ik alle spullen waar ik niet direct een plaats voor vind in de schuur. Helaas raakt ook de schuur op een gegeven moment vol, tot grote ergernis van de man overigens… Is het nu echt zo moeilijk voor mij om spullen gewoon direct weg te gooien, terwijl ik ze eigenlijk nooit meer gebruikt?
 • De filter van de dampkap reinigen. Dit klusjes vergeet ik keer op keer, totdat ik op een gegeven moment merk dat het echt té erg is geworden. Dan ga ik los op die vieze filter met mijn spuitbus Dasty tot het vet er vanaf druipt.
 • De binnenkant van de koelkast reinigen. Ik heb ooit ergens gelezen dat je dit klusje elke week zou moeten doen, maar helaas… ook hier moet ik schuld bekennen. Wel erg eigenlijk, want het gaat toch om hygiëne. Gelukkig zijn we tot nu toe nog nooit ziek geworden door mijn nalatigheid, en ik beloof… ik ga op dit gebied mijn leven beteren.
 • De binnenkant van de oven en microgolfoven reinigen. Ook dit klusje doe ik pas als ik zie dat het er best wel een beetje vies uit begint te zien.
 • De bovenkant van de (hoge) kasten en de bovenkant van de deuren afstoffen. Telkens vergeet ik dit taakje en als ik er dan toch eens aan begin schrik ik steeds van de hoeveelheid stof die er in een huis kan liggen.
 • De plinten afstoffen en reinigen. Maar zeg nu eens eerlijk… wie doet dit klusje elke week?
 • Kasten die overvol zitten opruimen, zodat de inhoud er niet uitvalt als je ze opentrekt. Tja,ook hierin ben ik heel slecht. Maar het mag gezegd worden… eens ik er dan toch aan begin ga ik heel rigoureus te werk.

Zo, dit waren de klusjes die ik veel te vaak oversla. Hebben jullie ook zo dingetjes in het huishouden waar jullie liever onderuit komen?

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

8 gedachten over “Confession: klusjes in het huishouden die ik veel te weinig doe”

 1. Ik ben onder de indruk en schaam me een beetje want ik heb eigenlijk geen enkel klusje dat ik dagelijks doe. Ik heb altijd wel dingen waar ik liever mijn tijd aan besteed en loop daarom voortdurend achter in mijn huishouden. Het is hier geen stort hoor, maar je kan hier niet van de vloer eten en er ligt hier altijd rommel. Maar ik woon alleen, dus ik ben wel de enige die daar last van heeft. Toch vind ik dat vaak zelf behoorlijk vervelend. Ik hou namelijk ook van een proper en opgeruimd huis en rommel ergert me. Maar ik heb besloten om te proberen die ergernis los te laten en het gewoon te aanvaarden dat dat altijd zo zal zijn bij mij.

  1. Hier is het ook vaak rommelig hoor, en ik zou hier zeker niet van de vloer eten 😉 Maar met drie kinderen en een hond wordt er hier behoorlijk geleefd in huis en als ik niet elke dag poets en opruim wordt het hier echt in no time een vieze boel.

  1. Ik vind het ook niet zo leuk, al kan ik er wel echt van genieten als alles weet spik en span is. Ik moet het wel dagelijks bijhouden, want anders wordt het hier binnen de kortste keren echt té erg. Ik word best wel onrustig van teveel rommel, al weet ik dat ik het beter wat meer los zou laten.

 2. Ja zeker! SToffen ben ik heel slecht in. Meestal als ik aan de telefoon hang (mobiel), loop ik door mijn huis en haal ik hier en daar een vinger over 🙂

  Ook dat soppen van deuren en kozijnen vind ik echt een stom klusje en komt er te weinig van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge