Tot welke leeftijd geloven kinderen in Sinterklaas?

tot welke leeftijd geloven in de sint

Mijn jongste zoon is net acht geworden. Hij gelooft nog in Sinterklaas. Afgelopen zaterdag -toen de Sint zijn intrede deed- zat hij gekluisterd aan de buis. Ook zette hij ijverig zijn schoen, die hij vol met tekeningen voor de Sint stopte.

Toch las ik onlangs in de krant dat de meeste kinderen al op de leeftijd van zes jaar weten dat we ze elk jaar wat op de mouw spelden.

Ik moet toegeven dat ik ervan geniet dat mijn kind nog in het kamp van de ‘believers’ zit. Het kan zo stoppen, en dan is er ook weer een fase onherroepelijk voorbij.

Wanneer vertel je het?

Sommige ouders vertellen hun kind op een gegeven moment dat de Goedheiligman niet bestaat. Ze zijn bang dat hun zoon of dochter uitgelachen zal worden. Zeker wanneer de meeste kinderen in hun omgeving het geheim al kennen.

Ik heb nooit tegen mijn twee oudste kinderen vertelt dat de Sint niet bestaat. Op een gegeven moment heb ik wel op het punt gestaan mijn oudste zoon in te lichten. Hij was toen al tien jaar en vlijtig bezig met een boot voor de Sint te knutselen. Ik weet nog dat het een echt kunstwerk was geworden.

Ik vond het wel een beetje raar dat hij nog in de Sint geloofde, maar toen ik voorzichtig bij één van zijn vriendjes polste bleek ook hij nog in de Sint te geloven. Tja… ik heb toen maar gezwegen. Ik vond het best bizar dat hij op die leeftijd nog in zoiets geloofde, maar eens de Sinterklaasgekte weer voorbij was werd er niet meer over gepraat.

Of toch maar zwijgen..

Maar het jaar daarop was hij elf… Nu zou ik het toch écht moeten vertellen! Ik zag er enorm tegen op, want hij zou vast kwaad zijn als hij erachter kwam dat we hem zo lang iets hadden wijs gemaakt.

Gelukkig loste het probleem zich heel snel op. Toen ik op het punt stond het grote geheim te vertellen, schoot mijn zoon in de lacht. ‘Hahaha… mama, ik weet toch al lang dat de Sint niet bestaat’.

Ik viel bijna van mijn stoel. ‘Hoezo?’, vroeg ik hem. Toen kreeg ik de uitleg dat hij dacht dat hij niets meer (of in ieder geval minder) zou krijgen als hij het wist. En natuurlijk kreeg hij nog graag cadeautjes!

Toen ik vroeg hoe het kwam dat zijn vriendjes ook nog in de Sint geloofden, vertelde hij dat ze dit hadden afgesproken.

De slimmeriken, niet wij, maar zij hadden ons al een paar jaar goed bij de neus.

Gelukkig heeft mijn zoon nog een hele tijd kunnen zwijgen tegen zijn zus, die vier jaar jonger is. Hij kan blijkbaar heel goed geheimen bewaren.

Moraal van het verhaal

Mijn zoon was mij te snel af. Als ik heel eerlijk ben vond ik het misschien wel fijn dat hij nog in de Sint geloofde. Dan was hij immers nog (een beetje) klein. En dat vinden, wij mama’s, stiekem fijn.

Maar onze kinderen worden snel groot, en soms zijn ze ons te slim af. Zou mijn jongste zoon mij ook bij de neus nemen?

In ieder geval blijft de Sint hier komen, of ze er nu in geloven of niet. Het is zo’n leuke traditie 🙂

Geloven jullie kinderen nog in de Sint of tot welke leeftijd geloofden ze er  in?

 

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

3 gedachten over “Tot welke leeftijd geloven kinderen in Sinterklaas?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge